Laserska odprava dioptrije

Za lasersko odpravo dioptrije se uporablja več operativnih tehnik, ki se med seboj razlikujejo po kirurškem načinu priprave površine roženice pred glajenjem z laserjem. Tako lahko laserske metode razdelimo v dve skupini: na tiste, kjer je roženica površinsko obdelana (LASIK, SBK in FEMTO iLASIK) in tiste, kjer obdelava roženice poteka v njenih globljih delih (LASEK; PRK in EpiLASEK).

Tehnike LASIK, SBK in FEMTO iLASIK

Površina roženice je pokrita s tanko plastjo epitelnih celic, ki jo varujejo pred vplivi okolja. Ta sloj celic je treba najprej nekako odstraniti ali prehodno odmakniti, šele potem lahko z laserskim glajenjem roženice odpravimo dioptrijo. LASIK, SBK in FEMTO iLASIK so operativne tehnike, pri katerih roženico gladimo v njenem srednjem sloju, pri čemer so vse tri metode primerne za korekcijo kratkovidnosti, daljnovidnosti in astigmatizma.Z metodo FEMTO iLASIK, ki je primerna za približno 95 odstotkov pacientov, roženico gladimo v njenem srednjem sloju, bistvena prednost te tehnike pa je hitrejša povrnitev vidne ostrine po operaciji.

Posebnosti posameznih tehnik

Pri tehniki LASIK s posebnim računalniško vodenim mikrokirurškim nožem ustvarimo tanek roženični reženj. Ta reženj pred laserskim glajenjem privzdignemo, s tem izpostavimo srednje sloje roženice in jih nato z laserjem excimer zgladimo. Po laserskem posegu s prej odmaknjenim slojem roženice površino glajenja spet prekrijemo. Tehnika SBK je praktično enaka kot tehnika LASIK, le da zanjo potrebujemo bolj izpopolnjen mikrokirurški nož, s katerim naredimo bistveno tanjši roženični reženj, ki v povprečju v debelino meri le 70 do 90 mikrometrov. Za primerjavo ‒ debelina človeškega lasu je 150 mikrometrov, ker pomeni, da je roženični reženj še enkrat tanjši.

 


1. korak: priprava roženic
 

2. korak: oblikovanje roženičnega režnja z mikrokiruškim nožem

3. korak: obdelava roženice z laserjem

4. korak: zakritje obdelane površine z roženičnim režnjem

 

Pri tehniki FEMTO iLASIK za oblikovanje roženičnega režnja uporabljamo poseben femtosekundni laser, ki je računalniško voden. Reženj ustvarjen z laserjem je lahko tanjši, njegova največja predost pred rženjem ,ki ga ustvari mirkokirurško rezilo pa je rob režnja. Laser na režnja na robu namreč ne odreže v gladki liniji kot mikrokiruško rezilo, pač pa namenoma ustvari nazobčan rob. Tako se reženj optimalno prilega roženici, ko ga poklopimo nazaj. Prednost te metode je torej njena natačnost, ponovljivost ter minimalna invazivnost.

 

Prednosti glajenja v globljih slojih

Glavna prednost metod laserskega glajenja v srednjih oziroma globljih slojih roženice, kot so LASIK in SBK in FEMTO iLASIK, je bistveno hitrejša povrnitev vidne ostrine po operaciji. Praviloma se polna vidna ostrina vzpostavi že nekaj ur po posegu, pacienti pa po operaciji nimajo nikakršnih bolečin. Hkrati je pri teh tehnikah bolj predvidljiv potek celjenja, kar je pomembno predvsem za doseganje čim bolj natančne korekcije vidne ostrine pri visokih stopnjah dioptrije.

Pomanjkljivosti

Pomanjkljivost metode glajenja površine v srednjem oziroma globljem sloju je v tem, da je ne moremo uporabiti pri pacientih s tanjšo roženico, saj se ta zaradi prekomerne oslabitve lahko nekontrolirano izboči. V teh primerih je lahko rešitev tehnika SBK, kjer rez v roženico naredimo zelo plitvo pod površino roženice, kar ohrani njeno stabilnost in bistveno zmanjša tveganje za pojav izbočenja roženice. Sicer pa se pri pacientih s tanko roženico pogosteje odločamo za površinsko tehniko glajenja, za metodo LASEK.

Tehnike LASEK, PRK in EpiLASIK

Operativne tehnike LASEK, PRK in EpiLASIK sodijo med tiste metode odprave dioptrije, pri katerih roženico z laserjem gladimo na površini. Primerne so za ljudi s tanjšo roženico, ker poseg ne zahteva mikrokirurškega reza roženice. PRK velja za klasično, prvo uporabljeno lasersko metodo, sodobnejši obliki sta tehniki LASEK in EpiLASIK. Pri vseh treh površinskih različicah operacije pred laserskim glajenjem s površine roženice odstranimo sloj epitelnih celic, razlike med tehnikami so le v načinu odstranitve, kar pa ne vpliva na samo operacijo in rezultat odprave dioptrije. Po glajenju roženice z laserjem ta predel ponovno prekrijemo s predhodno odmaknjeno plastjo epitela, ki po operaciji varuje površino roženice in pozitivno vpliva na njeno celjenje.

 

 

Prednosti in pomanjkljivosti

Prednosti tehnik površinskega laserskega glajenja roženice so v tem, da ohranjajo biomehanično intaktnost roženice in da so zaradi odsotnosti mikrokirurškega reza v roženico tudi tehnično bistveno manj zahtevne. Pomanjkljivost pa je, da je pridobivanje vidne ostrine po posegu počasnejše in da je prvi dan po operaciji v očesu pogosto čutiti neprijetno pekočo bolečino. V nekaterih primerih je pri tehnikah povrhnje laserske ablacije tudi bolj izrazito brazgotinjenje roženice. Praviloma po teh posegih potrebujemo tri do štiri dni, da se vzpostavi dobra vidna ostrina, dokončen rezultat s polno ostrino vida pa se pokaže po mesecu dni.

Poseg in okrevanje

Poseg traja od 10 do 15 minut, poteka v lokalni anesteziji in je povsem neboleč. Takoj po prihodu domov je treba v predpisanih premorih začeti vkapavati kapljice z antibiotikom in kapljice s kortikosteroidom. Prve dni po posegu se pacientom priporoča počivanje brez večjih naporov za oči, kot so daljše branje, delo z računalnikom ali gledanje televizije. Možna je prehodna povečana občutljivost za močno svetlobo, lahko se pojavi bleščanje, operirano oko je lahko bolj solzno kot običajno. Pacient si ne sme drgniti oči, ne sme se zadrževati v prašnih in zakajenih prostorih, prav tako ne sme voziti, dokler se mu vid povsem ne izostri.Nazaj

Preberite tudi:

Operativni posegi

Komu zaupa Nina Ivanič?

Ko so se pri Nini Ivanič po 40. letu začele pojavljati težave z vidom, sprva ni vedela, kje poiskati pravo pomoč. Po nasvetu mame se je odpravila na p...

Operativni posegi

To so vprašanja, ki jih zastavite zdravniku pred operacijo sive mrene

Operativni posegi

5 pomembnih odločitev pred operacijo sive mrene

Preden odločite za operacijo sive mrene, razmislite! Le s pravimi odločitvami si boste povrnili vid kot si ga želite.

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet