Kako zmanjšati tveganje za sivo mreno?

Siva mrena je najpogostejši vzrok slabšanja vida v starosti. Tako pogost, da skoraj vsak pozna koga, ki ima zaradi sive mrene okvarjen vid.

Razkrivamo 5 preprostih ukrepov s katerimi boste zmanjšali tveganje za razvoj sive mrene.

Kako zmanjšati tveganje za sivo mreno?

Ne kadite

Več raziskav je potrdilo večje tveganje za razvoj očesnih bolezni, tudi sive mrene, pri kadilcih. Še pomembnejši je podatek, da s prenehanjem kajenja pri začetni sivi mreni lahko zaustavimo ali upočasnimo napredovanje bolezni. Nikoli torej ni prepozno prenehati s kajenjem.

Uživajte čim manj alkohola

Prekomerno uživanje alkohola dokazano povečuje tveganje za razvoj sive mrene. Bodite pri uživanju alkohola čim bolj zmerni.

Skrbite za redno gibanje

Bolezni, kot so zvišan krvni tlak in povišan krvni sladkor prav tako povečujejo tveganje za razvoj sive mrene. Redna telesna aktivnost in skrb za primerno telesno težo, tveganja za ta obolenja in sivo mreno zmanjšajo.

Zdravo se prehranjujte

Raziskave dokazujejo, da tveganje za razvoj sive mrene zmanjšamo z zadostnim vnosom Vitamina C in E, luteina ter zeaksantina. Te snovi se nahajajo v zelenjavi kot sta špinača in ohrovt pa tudi v drugi sveži zelenjavi in sadju.

Zaščitite oči pred UV žarki

Tako kot vse dele očesa, tudi naravno očesno lečo lahko UV žarki poškodujejo in v njej povzročajo zamotnitve ter spodbujajo razvoj sive mrene. Zato je za prevencijo sive mrene zaščita oči s sončnimi očali zelo pomembna.

Za konec še zanimivost, ki mnogimi ni poznana:

Ob operaciji dioptrije z lečo se siva mrena ne more razviti, saj starostno spremenjeno očesno lečo nadomestimo z umetno očesno lečo. Operacija dioptrije z lečo ne povrne le polne vidne ostrine pri gledanju na bližino in daljavo, prepreči tudi kasnejšo okvaro vida zaradi sive mrene.

Preberite več:Nazaj

Preberite tudi:

Zdravje oči

7 razlogov za nastanek sive mrene

Siva mrena je v starosti najpogostejši vzrok za slab vid. Prvi znaki so slabši vid ponoči, občutek bleščanja, slabša vidna ostrina, občutek meglenega...

Zdravje oči

7 simptomov pri katerih lahko posumite, da imate sivo mreno

Razvoj sive mrene in slabšanje vida pri večini napredujeta počasi. Če opazite katerega od sedmih opisanih simptomov sive mrene, naj bo vaš naslednji k...

Zdravje oči

12 znakov, da ima vaš otrok lahko težave z vidom

Tako kot otroci hitro rastejo, se hitro razvijajo tudi njihove oči in vid. Če je bil enkrat ob pregledu ugotovljen dober vid, to ne pomeni, da bo tak...

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet