Kako preverite, ali ste kratkovidni ali daljnovidni

Poznate razliko med kratkovidnostjo in daljnovidnostjo? Nosite očala, pa ne veste, kakšno dioptrijo imate?

Kako preverite, ali ste kratkovidni ali daljnovidni

Za ugotovitev natančne vrednosti je potrebno opraviti meritev. Sami pa lahko preprosto ugotovite, ali ste kratkovidni ali daljnovidni. To so trije načini, kako to preverite:

  • Ugotovite, kje vam vid dela največ težav – Kratkovidnost preprosto prepoznate po tem, da je vidna ostrina slaba pri gledanju v daljavo. Bližinski vid je oster in običajno ni kakih drugih težav z očmi. Nekoliko drugače je pri daljnovidnosti. Tu je lahko pri nizkih stopnjah vid dober na daljavo in bližino. Pojavlja pa se občutek utrujenosti oči, glavoboli, zlasti otroci, si pogosteje manejo oči ali več mežikajo. Zgodnja težava je tudi slaba vidna ostrina ponoči. Pri napredovanju daljnovidnosti se prične pojavljati neoster vid na bližino. Težave najprej opazimo pri branju drobnih črk.
  • Preverite, kako izgledajo vaše oči skozi stekla očal – To lahko storite tako, da se preprosto pogledate v ogledalu. Stekla v očalih s plus dioptrijo, ki so potrebna pri daljnovidnosti, so konveksna in oko povečajo. Če gledate samo skozi eno steklo, bo vaše oko večje kot oko, ki ni za steklom. Stekla v očalih z minus dioptrijo so konkavna in izgled očesa pomanjšajo. Če gledate samo z enim očesom skozi steklo, bo to oko manjše od očesa, ki ni za steklom očal.
  • Poglejte vaša očala – Stekla s plus dioptrijo, ki so potrebna pri daljnovidnosti, so najdebelejša v sredini, proti robu pa se stanjšajo. Obratno so stekla z minus dioptrijo, ki se uporabljajo pri kratkovidnosti, najtanjša v srednjem delu in se proti robu debelijo. Pri višjih minus dioptrijah je rob stekla hitro debelejši od okvirja očal in to enostavno opazimo.

Za predpis očal je potrebno določiti natančno dioptrijo. Poleg tega je potrebno preveriti tudi prisotnost astigmatizma in izmeriti medzenično razdaljo. To so vse meritve, za katere je potreben obisk optike ali očesne ambulante. Če želite preveriti vašo dioptrijo in nam zaupati skrb za vaš dober vid in zdravje oči postanite del Moreline družbe zvestih oči. Naročite svojo kartico in izkoristite številne brezplačne ugodnosti.

 

Nina Golob,
diplomirana optometristkaNazaj

Preberite tudi:

Zdravje oči

5 nasvetov za najpogostejše poletne težave z očmi

Že odštevate dneve do brezskrbnih počitnic? Se odpravljate na morje, v hribe ali na kak izlet v naravo? Ne pozabite, da bodo vaše oči pri tem bolj izp...

Zdravje oči

Sprostite oči ob delu z računalnikom

Zamegljen vid, pordele oči, občutek utrujenosti oči, glavoboli, tudi bolečine v vratu – vse to so znaki, s katerimi vas oči opozarjajo, da jim dolgotr...

Zdravje oči

10 nasvetov za manj utrujene oči

Za spočite oči, ki izžarevajo svežino in energijo lahko poskrbite sami.

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet