Kako pravilno izberemo očala za otroka?

Naj očala otroku ne bodo moteč pripomoček, pač pa raje modni dodatek, ki mu bo polepšal dan, in pogled na svet.

Kako pravilno izberemo očala za otroka?

Moreline optike smo povprašali, kaj jih starši najbolj pogosto povprašate ob nakupu očal za svoje otroke. Zaupali so nam 4 najpogostejša vprašanja in odgovore na njih, ki vam bodo v pomoč pri izbiri pravih očal zanje.

Katere so 3 najpomembnejše stvari, na katere moramo biti pozorni pri nakupu očal za otroke?

 1.  Če očala ne bodo udobna za nošnjo ali bodo otroku drsela z nosa, jih zelo verjetno ne bo hotel nositi. Zato moramo biti pri izbiri najbolj pozorni na:
  • velikost in težo okvirja,
  • dolžino ročk,
  • obliko oliv (pravilno ravnane po ušesih),
  • na nosnike (če je plastičen okvir, da lepo sedi na nosnem korenu, če je kovinski prilagodimo nosnike glede na nosni koren).
 2. Ker so otroci zelo živahni je potrebno tudi upoštevati, da so očala odporna na udarce.
 3. Pri izbiri okvirja moramo upoštevati otrokove želje, saj le s tem dosežemo, da jih bo rad nosil.

Kateri material je najboljši za očala za otroke, da je dovolj vzdržljiv?

Pri očalih za najmlajše je pomembno, da so iz umetnih materialov (silikon, kovina, titan ...) s katerimi se izognemo nepotrebnim poškodbam. Otroška očala nekaterih proizvajalcev so dodatno oblečena v gumijasto zaščito, kar pomeni, da so bolj odporna za padce.

Katera stekla so najbolj odporna na padce?

Najboljši material stekel za otroška očala je polikarbonat, kateri je zelo lahek in pa predvsem zelo trpežen na udarce, saj se ne zlomi. Ta stekla imajo tudi izjemno optiko, kar je zelo pomembno za oči, ki se še razvijajo.

Bodo ročke dobro držale očala, da ne bodo lezla po nosu navzdol?

Pomembno je, da že pri sami izbiri okvirja očala stojijo čim bolje na obrazu. Ko stranka pride prevzet izdelana očala, optik vedno pogleda kako očala stojijo, tako v mirovanju kot tudi ob bolj živahnih poskokih. Še posebej pozorni pa moramo biti pri otrocih, da olive čim bolje prilagodimo ušesom. Za razliko od odraslih nosov, kjer se očala »usedejo« na njih, otroška očala »nosijo« ušesa. Njihovi noski so namreč še preveč ravni, da bi lahko opravljali to funkcijo.

Nina Golob

Dipl. OptometristkaNazaj

Preberite tudi:

Specialistični pregledi

Kako izbrati kakovostna sončna očala?

Če so za vas sončna očala predvsem modni dodatek, ki jih menjujete glede na razpoloženje ali obleko in jih zato kupujete, kjerkoli vam kakšna padejo v...

Specialistični pregledi

Znebiti se očal za branje

Kaj se zgodi ko “roke postanejo prekratke”? Po 40. letu starosti se začne pojavljati starostna daljnovidnost. Težave, ki so posledica starostne daljno...

Specialistični pregledi

5 stvari, ki jih razumejo le ljudje z očali

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet