Kako izbrati kakovostna sončna očala?

Če so za vas sončna očala predvsem modni dodatek, ki jih menjujete glede na razpoloženje ali obleko in jih zato kupujete, kjerkoli vam kakšna padejo v oči, si ne delate usluge. Vsaka sončna očala brez ustrezne UV-zaščite očem škodijo, kar najbrž že veste.

Kako izbrati kakovostna sončna očala?

Malo denarja, malo muzike

V Sloveniji boste težko našli sončna očala brez osnovne UV-zaščite, saj jo zahteva zakonodaja. zato morajo biti vsa sončna očala ustrezno označena s certifikatom CE. Vendar samo s tem sončna očala iz supermarketa niso nujno dovolj kakovostna za vaše oči.

Očala, ki jih kupimo v nespecializiranih prodajalnah, običajno po nizkih cenah, so izdelana iz navadne plastike. Ta sicer zagotavlja osnovno UV-zaščito, vendar je pri njih vgradnja in obdelava materialov pogosto neustrezna. Pri takšnih očalih so sončne leče pogosto narobe ukrivljene v okvir, zaradi česar se lahko svetloba lomi nepravilno. To čutimo kot glavobol, slabost in poslabšanje vida. Napačno centriranje stekel pri polarizacijskih steklih, kjer je pravilno vstavljanje leč v okvir izjemnega pomena, lahko povzroči, da obe očesi istočasno sprejemata različno sliko. Na to naši možgani ne odreagirajo pravilno, zato lahko občutimo težave predvsem pri vožnji, saj nam ta pojav nevede zmanjšuje koncentracijo.

Stekla sončnih očal, kupljenih v optiki, so izdelana iz kakovostnih materialov, iz polikarbonatov ali celo iz stekla in imajo običajno tudi antirefleksne nanose . Svetloba do oči namreč prihaja tudi od strani, na kar sicer pomislijo redki. Pri običajnih očalih se žarki od leče odbijejo neposredno v oči, antirefleksni nanosi pa te žarke odpravijo in s tem oči še dodatno varujejo.

Prav tako iz vrhunskih materialov, iz acetatov, so narejeni okvirji kakovostnih sončnih očal. Ti imajo v ročkah titanovo ojačitev, zato lahko očala prilagajamo obrazu, da nas ne tiščijo in nam ne povzročajo glavobolov.

Sončnih očal torej ne ocenjujemo samo po UV-zaščiti, ampak predvsem po kakovosti materialov, iz katerih so izdelana. Zato vsem svetujemo nošenje kakovostnih sončnih očal, kupljenih v optiki.

Kako izbrati ustrezna očala?

 

Kaj vse je potrebno upoštevati pri izboru sončnih očal, da bodo ta kvalitetno zaščitila vaše oči in jih boste z veseljem nosili?

 

Življenski stil Za kaj boste uporabljali sončna očala? Za šport, za vožnjo, kot modni dodatek?
Prilagajanje očal vašemu obrazu Očala se morajo dobro usesti na nosu. To lahko tudi sami enostavno preverite tako, da se, ko si nadenete očala, nasmejete. Ustrezna očala so tista, ki vam jih ličnice ne privzdigujejo. Potem preverite še ročke očal. Te morajo stati ravno ob obrazu. Če se raztezajo navzven, pomeni, da so premajhna.
Barva stekel
Je stvar okusa, a je v zvezi s tem dobro upoštevati nekaj dejstev:
 • Rjava ali jantarna stekla bolj poživijo barve kot sivo obarvane leče.
 • Rumena stekla zmanjšajo vpliv modre svetlobe bolj kot rjava in siva, sicer bolj popačijo barve, vendar zelo izostrijo vid, zato so posebej iskana med smučarji, lovci ali piloti.
 • Zelena stekla blokirajo nekaj modre svetlobe in omogočajo dober kontrast.
 • Rdeča stekla so dobra izbira za vodne športe in druge aktivnosti na prostem.
UV zaščita
Vaša sončna očala morajo nuditi zaščito proti ultravijoličnemu žarčenju, preverite, da blokirajo 100% UVA in UVB žarčenja. Na oznaki bi moralo pisati ali UV 400 ali 100% UV zaščita.
Plastične ali steklene leče
V glavnem so sončna očala danes izdelana iz organskih stekel. Organske leče se težje zlomijo kot mineralne, če očala npr. poškoduje kamen. So tudi lažje in zato bolj udobne. Posebej kakovosten material predstavlja polikarbonatna plastika, ki se navadno uporablja pri športnih očalih. Vemo pa, da so taka očala občutljivejša na praske. Če se odločimo za polikarbonatne leče, moramo biti pozorni na to, da imajo ustrezno prevleko proti prasam.
Polarizirani filtri
Polarizacijski filtri prepuščajo svetlobo samo pod določenim kotom in tako preprečujejo prehod žarkov, ki jih zaznamo kot neprijetno bleščanje (npr. lesketajoč odsev vodne površine). Tovrstna očala so zelo uporabna pri vožnji ali ribarjenju.
Fotokromatične leče
Fotokromatična stekla avtomatično potemnijo na močnem soncu in postanejo svetlejša pri slabi osvetlitvi. Potemnitev očal traja približno pol minute, medtem ko se posvetlijo v približno 5 minutah. Fotokromatična stekla so lahko homogena ali pa se lahko prelivajo skozi steklo. Čeprav so uporabna kot zaščita pred UV-svetlobo, se moramo v različnih vrstah osvetlitve na njih navaditi. Moramo pa tudi preveriti, ali imajo UV-zaščito.
Progresivno zasenčena stekla

Gre za stekla v sončnih očalih, ki so permanentno zasenčena bodisi od zgoraj navzdol ali samo do sredine:

 • Stekla z enosmernim zasenčenjem so temna na vrhu in svetlejša v spodnjem delu in tako preprečijo bleščanje z obzorja, po drugi strani pa jasneje vidimo v spodnjem delu. Take vrste zatemnitve so uporabne za vožnjo, ker ne zatemnijo armature. Niso pa priporočljive za na sneg ali plažo.
 • Stekla z dvosmernim zasenčenjem so temna na vrhu in v spodnji polovici ter svetlejša v sredini stekla. Uporabna so pri športu, ker se svetloba odbija navzgor in navzdol (npr. pri jadranju ali smučanju), niso pa primerna za vožnjo.
 • Prodajajo tudi ogledalu podobna stekla. Gre za metalno kovinsko prevleko na lečah sončnih očal. Zmanjšajo količino vidne svetlobe, ki vstopi v oko, vendar se moramo prepričati, ali imajo tudi UV-zaščito.

V Morela optikah sledimo vsem novostim in trendom na področju sončnih očal. Z bogatim izborom ter individualnim svetovanjem se bomo potrudili, da najdemo pravi modni dodatek in zaščito tudi za vaše oči.

Vzdrževanje sončnih očal

Sedem enostavnih nasvetov, kako skrbeti za svoja sončna očala, da vam bodo dolgo služila:

 1. Ne puščajte jih v razgretem avtu ali neposredno na soncu, ker se s tem uničujejo zaščitni nanosi in tudi okvirji.
 2. Ne čistite jih z majico, papirnatim robčkom ali puloverjem, ker drobna vlakna poškodujejo površino. Čistite jih le s krpicami iz mikrovlaken, kot ste jo prejeli ob nakupu pri nas, občasno jih sperite pod hladno vodo in očistite z nemastnim tekočim milom.
 3. Ne nosite jih na glavi, če uporabljate lak za lase, ker lak ravno tako uničuje zaščitne nanose.
 4. Ne odlagajte jih na trdo podlago z lečami navzdol, ker se bodo stekla opraskala in nanosi poškodovali.
 5. Ne izpostavljajte jih vročemu zraku ali vroči vodi, ne nosite jih v suhi / parni kopeli ali savni niti jih ne čistite z vročo vodo, saj vse to uničuje zaščitne nanose.
 6. Po nošnji jih skrbno pospravljajte v etui.
 7. Občasno nesite sončna očala v optiko, kjer vam jih bomo očistili z ultrazvočnim aparatom, ki odstrani nesnago tudi tam, kjer je sami ne morete. Po potrebi vam jih bomo tudi naravnali ali zamenjali nosnike.

 

Morela optikah sledimo vsem novostim in trendom na področju sončnih očal. Z bogatim izborom ter individualnim svetovanjem se bomo potrudili, da najdemo pravi modni dodatek in zaščito tudi za vaše oči.Nazaj

Preberite tudi:

Specialistični pregledi

Kako pravilno izberemo očala za otroka?

Naj očala otroku ne bodo moteč pripomoček, pač pa raje modni dodatek, ki mu bo polepšal dan, in pogled na svet.

Specialistični pregledi

VIVIOR MONITOR – VAŠE & NAŠE »DRUGE OČI«

V Moreli smo izjemno ponosni na našo novo pridobitev. Smo prvi v Sloveniji, ki bomo z inovativnim merilcem Vivior Monitor lahko še bolj strokovno in o...

Specialistični pregledi

Kako pridem do modnih in kvalitetnih očal na recept?

Kdaj ste nazadnje zamenjali očala? Čeznje še dobro vidite in lepo stojijo na obrazu? Si želite modernejši okvir, a zaradi cene očal še odlašate? Ste v...

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet