7 ukrepov za prvo pomoč pri ječmenu vek

Kako si lahko pomagate sami, da težave z ječmenon vek izzvenijo prej. 

7 ukrepov za prvo pomoč pri ječmenu vek

Težave zaradi vnetij in otekline vek so razmeroma pogoste. Kadar se pojavijo prvič in niso izrazite, si lahko poskusimo pomagati najprej kar sami. Ječmen ali hordeolum je ena pogostejših. Gre za vnetje žleze lojnice na koži veke. Pri tem nastane omejena oteklina, koža na mestu spremembe je pordela in občutljiva. Bolečine se lahko stopnjujejo z odpiranjem in zapiranjem vek, oko se solzi, s predrtjem žleze se včasih pojavi tudi gnojni izcedek.

Večinoma težave z ječmenom izzvenijo v 7 – 10 dneh. Spoznajte 7 načinov, kako si lahko pomagate, da bodo težave izzvenele prej.

  1. Uporabite tople obkladke. Prvi ukrep vsakega vnetja na veki naj bo nežno gretje spremembe. To izboljša prekrvavitev kože, zmehča vsebino zaprte žleze in olajša izpraznitev gnojne vsebine iz zaprte žleze. Za gretje je najprimerneje uporabiti čisto obrazno brisačo, ki jo namočimo v toplo vodo. Brisačko namestimo na oko za 5-10 minut, postopek večkrat dnevno ponavljamo. Pomembno je, da spremembe ne stiskamo ali poskušamo predreti. To lahko vnetje še razširi in poslabša.

  2. Kožo veke večkrat dnevno umijte z blago raztopino milnice. Izogibajte se uporabi agresivnih kožnih čistil, ki lahko kožo dražijo. Za čiščenje je primerna tudi fiziološka raztopina, ki jo dobite v prosti prodaji v lekarni. Po izpiranju kože vek, jih s krpico nežno, brez drgnjenja osušite.

  3. Uporabite obloge s toplimi čajnimi vrečkami. Namesto gretja z ovlaženo brisačo, lahko za to uporabite sveže porabljene čajne vrečke. Pred namestitvijo na oko se prepričajte, da se je čajna vrečka dovolj ohladila tako, da je prijetno topla in ne vroča. Najbolj je primeren za to črni čaj, ker vpliva na zmanjševanje otekline in ima tudi nekatere antibakterijske učinke.

  4. Za blaženje bolečin uporabite analgetike dostopne v prosti prodaji. Običajno zadošča lekadol, lahko si pomagate z aspirinom. Slednji ni primeren za otroke. Če so bolečine izrazitejše, prisotne stalno ali se celo stopnjujejo, je potreben obisk zdravnika.

  5. Prekinite z uporabo ličil saj ta lahko dražijo kožo in upočasnjujejo proces zdravljenja vnetja. Iz mesta vnetega ječmena lahko z ličili bakterije prenesete tudi na drugo oko in povzročite razširitev bolezni. Preventivno skrbite za redno čiščenje pripomočkov za nanos ličil, očesna ličila starejša od treh mesecev zavrzite.

  6. Prekinite z uporabo kontaktnih leč. Bakterije lahko iz področja vnete žleze s kontaktno lečo zanesete na površino očesa ali z rokami ob vstavljanju leč tudi na drugo oko. Na ta način lahko pride do razvoja bakterijskega vnetja očesne veznice ali celo roženice. Slednje je hud zaplet, ki zahteva antibiotično zdravljenje pod kontrolo zdravnika.

  7. Nežno masirajte otekel predel veke. Nasprotno od agresivnega stiskanja, ki ga odsvetujemo, lahko nežna masaža oteklega in vnetega predela olajša izpraznitev vsebine iz zaprte žleze. Pred tem si vedno umijte roke. Predel masirajte tako, da to ne povzroča bolečine. Če ob tem pride do izpraznitve ječmena, si veko izperite in osušite ter se zatem očesa ne dotikajte.

mag. Kristina Mikek, dr.med.
specialistka oftalmologijeNazaj

Preberite tudi:

Zdravje oči

5 nasvetov za nego kože okoli oči

Oči pomembno vplivajo na naš izgled, saj dajejo obrazu spočit in mladosten videz. Kakšen bo naš pogled zavisi predvsem od kože okoli oči. Dolgi polet...

Zdravje oči

5 nasvetov za najpogostejše poletne težave z očmi

Že odštevate dneve do brezskrbnih počitnic? Se odpravljate na morje, v hribe ali na kak izlet v naravo? Ne pozabite, da bodo vaše oči pri tem bolj izp...

Zdravje oči

3 preiskave, ki jih nujno rabite pred nakupom novih očal

Vzrok slabega vida niso le kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem. Tudi očesne bolezni lahko prikrito okvarjajo vid. Z nekaj preiskavami lahko n...

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet