7 simptomov pri katerih lahko posumite, da imate sivo mreno

Razvoj sive mrene in slabšanje vida pri večini napredujeta počasi. Če opazite katerega od sedmih opisanih simptomov sive mrene, naj bo vaš naslednji korak obisk okulista.

7 simptomov pri katerih lahko posumite, da imate sivo mreno

Imate občutek, da se vaš vid slabša? Se vam dioptrija spreminja pa kljub novim očalom ne vidite dobro? To so lahko zgodnji znaki sive mrene. Gre za eno pogostejših očesnih obolenj odrasle dobe. Označuje ga pojav motnjave v očesni leči, ki z napredovanjem bolezni vedno bolj kvari vid.

Razvoj sive mrene in slabšanje vida pri večini napredujeta počasi. Če opazite katerega od sedmih opisanih simptomov sive mrene, naj bo vaš naslednji korak obisk okulista. Z operacijo sive mrene je možno trajno izboljšati vid ter se obenem tudi za vedno osvoboditi očal.

Občutek meglice v vidu

Motnjava v očesni leči ustvarja občutek meglenega in neostrega vida. Očala težave ne odpravijo.

Slabši vid ponoči

Pacienti to pogosto opazijo, ko zaradi slabšanja vida vedno težje vozijo ponoči. Če opazite takšne težave, se izogibajte vožnji ponoči. Raziskave so pokazale, da je tveganje za prometne nesreče pri voznikih s sivo mreno povečano.

Občutljivost na svetlobo

Najpogostejši znak preobčutljivosti na svetlobo je pojav neprijetnega občutka bleščanja pri opazovanju izvorov umetne svetlobe. Z napredovanjem bolezni lahko postane moteča tudi običajna dnevna svetloba.

Sij okoli svetlobnih virov

Pri tem optičnem pojavu gre za obroč svetlobe, ki obdaja kot sij vse izvore svetlobe. Nastane zaradi nepravilnega uklanjanja svetlobe na motnjavi v očesni leči. Ta pojav dodatno moti nočni vid.

Spreminjanje dioptrije

Zaradi sprememb v leči med napredovanjem sive mrene se pogosto dioptrija hitro spreminja. Zaradi spreminjanja plus dioptrije v minus, se lahko prehodno celo izboljša vid na bližino. Predpis novih očal vida bistveno ne izboljša.

Rumenkasta slika

Siva mrena povzroči tudi spremembo barve očesne leče. Ta ni več povsem prozorna, ampak postane rumenkasto ali rjavo obarvana. Posledica je spremenjeno zaznavanje barv, ki niso več tako žive in imajo rumenkast ton.

Pojav dvojne slike

Pojav dvojnega vida je lahko eden izmed znakov sive mrene. Gre za nespecifični znak, ki je lahko tudi posledica drugih očesnih ali nevroloških obolenj. V vsakem primeru je ob pojavu dvojnega vida nujen obisk zdravnika in hitra razjasnitev vzroka.

mag. Kristina Mikek, dr.med.
Specialistka oftalmologijeNazaj

Preberite tudi:

Zdravje oči

Ukrepi, ki pomagajo pri preventivi očesnih motnjav

Z zdravnim načinom življenja ohranite zdravje oči in dober vid. 

Zdravje oči

5 očesnih znakov pri katerih lahko sami posumite na sistemske bolezni

Spoznajte značilne očesne spremembe, ki jih lahko odkrijete sami in so povezane z resnimi sistemskimi obolenji. Če prepoznate takšne znake, je na mest...

Zdravje oči

Kako se ogniti pomladnim težavam z očmi

Sezonske alergije lahko stopnjujejo težave s suhimi očmi.

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet