7 razlogov za nastanek sive mrene

Siva mrena je v starosti najpogostejši vzrok za slab vid. Prvi znaki so slabši vid ponoči, občutek bleščanja, slabša vidna ostrina, občutek meglenega vida in težave pri branju brez dobre osvetlitve. Z operacijo, pri kateri zamotnjeno očesno lečo nadomestimo z umetno, lahko uspešno povrnemo vid.

 

7 razlogov za nastanek sive mrene

Kot pri mnogih boleznih tudi pri nastanku sive mrene velja, da gre za prepletanje dednih dejavnikov in vplivov okolja. Spoznajte sedem dejavnikov, ki najbolj vplivajo na nastanek sive mrene.

  1. Visoka starost – Siva mrena je tipično obolenje starostnikov, saj verjetnost pojava sive mrene narašča s starostjo. K temu prispeva seštevanje vseh neželenih učinkov okolja, upadanje sposobnosti obnove tkiv, upočasnjevanje presnove in nabiranje nepravilnosti v naravni leči skozi leta življenja. To je dejavnik tveganja, na katerega ne moremo vplivati.
  2. Prekomerna izpostavljenost UV žarkom – Učinki izpostavljenosti UV žarkom se skozi leta seštevajo. Pogosto neposredno izpostavljanje oči močnemu soncu povečuje verjetnost nastanka sive mrene v starosti. Z nošenjem sončnih očal, še posebno na morju in v hribih, lahko to tveganje bistveno zmanjšamo.
  3. Kajenje – Ta razvada močno zvečuje verjetnost nastanka sive mrene v starosti. Manjše tveganje za nastanek sive mrene nimajo le nekadilci, pač pa se tveganje zniža tudi pri kadilcih, ki prenehajo s kajenjem. Tudi, če kadite, ni prepozno, da se odvadite in tako nekaj naredite tudi za zdravje oči.
  4. Sladkorna bolezen – Tveganje za nastanek sive mrene narašča z dolžino trajanja obolenja. Raziskave so pokazale, da se tveganje pri tej bolezni v povprečju podvoji. Glede na to, da je pogosta oblika sladkorne bolezni pogojena predvsem s prekomerno telesno težo in prehranjevanjem, lahko z zdravim načinom življenja pomembno zmanjšamo tveganje za nastanek vseh s to boleznijo povezanih zapletov – tudi sive mrene.
  5. Debelost – Raziskave so pokazale, da imajo tisti, pri katerih telesna teža presega več kot 24 kg telesne teže, ki so jo imeli v starosti 20 let, povečano tveganje za nastanek sive mrene. Dejavnik tveganja, povezan s telesno težo, je tudi hitra sprememba teže za več kot 5 kg. To velja tudi za hitro izgubo telesne teže.
  6. Visok krvni tlak – Gre za kronično obolenje, povezano s prekomerno telesno težo, nezdravo prehrano in pomanjkanjem fizične aktivnosti. Za bolezen je značilno povišanje mnogih biokemičnih vnetnih faktorjev, ki naj bi vplivali na razvoj zamotnitve očesne leče. Raziskave so pokazale, da se pri kronično povišanem krvnem tlaku tveganje za nastanek sive mrene zveča približno za 30 odstotkov.
  7. Poškodbe očesa – Topi udarci v oko ali ostre poškodbe očesa lahko privedejo do nastanka sive mrene. Pred tem se lahko varujemo z dosledno uporabo zaščitnih očal pri delu, prav tako pri vseh športih. Pomembno je, da za zaščito oči uporabljamo kakovostna očala s polikarbonatnimi stekli, ki so odporna na udarce.

 

mag. Kristina Mikek, dr.med.
specialistka oftalmologijeNazaj

Preberite tudi:

Zdravje oči

Vaje in pripomočki za boljši vid: kaj deluje in kaj ne

Pravilno in redno izvajane vaje za oči, lahko zlasti pri bližinskem delu, pomagajo odpraviti občutek utrujenih oči, napetosti in glavobole. 

Zdravje oči

Tri življenjska obdobja, ko največ pridobimo z operacijo dioptrije

Tudi vas očala ovirajo? Ste naveličani, da pričenjate dan z meglenim vidom? Razmišljate o operaciji dioptrije in z odločitvijo stalno odlašate?  V vs...

Zdravje oči

7 zabavnih dejstev o očeh

Oči so zelo zapleten del našega telesa in skrivajo mnogo zanimivosti. Imajo preko 100 milijonov celic za zaznavanje svetlobe, očesne mišice pa so ene...

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet