7 manj znanih dejstev o starostni daljnovidnosti

Odmikate telefon z rokami, da preberete sporočilo? Vas branje utruja in napenjate oči? Vidite droben tisk le pri dobri svetlobi? Če se prepoznate v teh težavah in ste blizu 40. letu starosti, je vzrok vaših težav verjetno starostna daljnovidnost. 

7 manj znanih dejstev o starostni daljnovidnosti

Gre za stanje, ki je povezano s staranjem. Vidna ostrina na bližino se poslabša, ker očesna leča z leti postaja manj prožna. Zato težje izostrimo pogled pri gledanju na bližino. Najprej si pomagamo, da predmete ali tekst z rokami odmikamo. Čez čas roke postanejo prekratke in takrat večina prične uporabljati bralna očala. Obstajajo pa še drugi načini, kako si lahko pomagamo. O tem več več na koncu.

To je nekaj manj poznanih dejstev o starostni daljnovidnosti:

  1. Starostna daljnovidnost ni enaka običajni daljnovidnosti – Navadno daljnovidnost imajo tudi otroci in je motnja v uklanjanju svetlobe v očesu. Je posledica prekratkega zrkla. Nizka stopnja daljnovidnosti v mladosti zaradi prožnosti očesne leče ne dela večjih težav, pri višjih dioptrijah je vid slab na blizu in otroci potrebujejo očala. Starostna daljnovidnost je posledica izgube sposobnosti očesne leče, da spreminja žariščno razdaljo.

  2. Simptomi so sprva prikriti – Težave povezane s starostno daljnovidnostjo najprej opazite, če poskusite brati droben tekst pri slabi osvetlitvi. Zgodaj se pojavi tudi jutranji slabši bližinski vid, ki preko dneva izgine. Pri branju ali gledanju drobnih predmetov si pomagamo, da predmete odmaknemo. To so podzavestni gibi in tega niti ne opazimo.

  3. Starostna daljnovidnost ujame vsakega – Žal se težavi ni možno izogniti. Nekatere ujame prej, druge kasneje. Kako hitro nas prične ovirati zavisi od pogojev v katerih vid uporabljamo in kaj delamo. Še v večji meri na čas pričetka simptomov vplivajo že obstoječa kratkovidnost, daljnovidnost ali astigmatizem. S staranjem mehka leča v našem očesu izgublja tekočino in njeno jedro postaja trše. Tako vedno težje spreminja svojo obliko in prilagaja žariščno razdaljo.

  4. Lahko je prisotna hkrati s kratkovidnostjo ali daljnovidnostjo – Vzrok slabe vidne ostrine pri starostni daljnovidnosti je drug kot pri kratkovidnosti ali daljnovidnosti. To velja tudi za astigmatizem, ki je posledica nepravilne ukrivljenosti očesne roženice. Pri takšni kombinaciji je vidna ostrina slaba na bližino in daljavo. Ob pojavu starostne daljnovidnosti je potreben predpis dodatnih očal. Potrebna so ena za bližino in ena za daljavo ali posebne progresivne leče.

  5. Pri kratkovidnih se starostna daljnovidnost razvije kasneje – Tistim z minus dioptrijo se vid na bližino poslabša kasneje. Odvisno od stopnje dioptrije lahko manjšo sposobnost za prilagajanje očesne leče kompenzirajo s tem, da snemajo svoja običajna očala, ki jih rabijo za dober vid na daljavo. Brez očal sicer slabo vidijo na daljavo a dlje časa berejo droben tisk in vidijo ostro na bližino.

  6. S staranjem narašča – Tako kot s staranjem očesna leča postaja vedno bolj toga in manj upogljiva, se povečuje tudi plus dioptrija, ki jo potrebujemo, da dobro vidimo na bližino. V povprečju se plus dioptrija zviša vsakih 10 let za eno enoto. Večina ljudi potrebuje za branje pri starosti 50 let dioptrijo +2, pri 60 letih pa +3.

  7. Očala niso edina rešitev težav z bližinskim vidom – Težave s starostno daljnovidnostjo lahko učinkoviteje kot z očali rešimo z operacijo. Odvisno od dioptrije in starosti se odločamo med lasersko operacijo ali operacijo dioptrije z multifokalno lečo. To je trajna rešitev težav s starostno daljnovidnostjo. Življenje brez stalnega iskanja očal je veliko bolj svobodno.


mag. Kristina Mikek, dr.med.
specialistka oftalmologije


Preberite več: Operacija dioptrije z lečo, Laserska operacija dioptrijeNazaj

Preberite tudi:

Zdravje oči

5 najslabših živil za vaše oči

Verjetno poznate vsaj nekaj za oči zdravih živil. Pa poznate tudi tista, ki se jim moramo izogibati?

Zdravje oči

7 nasvetov kako se znebiti podočnjakov

Podočnjaki dajejo očem in obrazom utrujen videz. Spoznajte 7 preprostih ukrepov, ki vam lahko pomagajo, da se jih znebite. Poskrbite za kožo okoli oči...

Zdravje oči

Spoznajte 4 očesne preglede, ki jih potrebuje vsak

Imate težave z vidom, pa se zmedete vsakokrat, ko na spletu iščete kam se naročiti na pregled. Se izgubljate med opisi različnih pregledov, meritev in...

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet