5 zapletov po operaciji dioptrije z lečo, ki to niso

Koristi operacije dioptrije z lečo so hitro jasne vsem, ki razmišljajo o tem posegu.

5 zapletov po operaciji dioptrije z lečo, ki to niso

Ni si težko predstavljati, kako se bo spremenilo življenje, ko naenkrat ne bomo potrebovali očal za bližino in daljavo. Svobodnejše uživanje v aktivnostih in prostem času s popolnim vidom je nekaj o čemer sanja vsak, ki je odvisen od očal.

Koraki do odprave dioptrije so v Moreli preprosti. Prvi korak je, da s spletnim testom, telefonskim ali osebnim posvetom pridobite informacije, kako lahko vam pomagamo do boljšega vida. Drugi korak je predoperativni pregled, kjer vam v primeru operacije dioptrije z lečo, pomagamo izbrati pravo lečo za vašo dioptrijo in vaše potrebe glede vida. Tretji korak je le še, da se zaupate izkušenim rokam naših zdravnikov in se za vedno osvobodite očal. Mnogi se na poti do boljšega vida soočajo s strahom pred morebitnimi zapleti. Najbolj pri tem pomaga odkrit pogovor z zdravnikom o realnih tveganjih predlaganega posega. Ta so ob skrbnem predoperativnem pregledu in pri izkušenem kirurgu v resnici zanemarljiva.

Spoznajte pet možnih zapletov operacije dioptrije, ki to niso in jih preprosto rešimo.

  1. Zbadajoč občutek tujka v očesu - je posledica suhega očesa. Po operaciji se nekaterim pojavijo te težave zaradi prehodno zmanjšane tvorbe solz, kar je lahko povezano tudi z zdravili, ki jih vkapavamo v oko po posegu. Težavo rešimo z umetnimi solzami, ki jih v oko dajemo večkrat dnevno. Preko noči lahko uporabimo tudi vlažilni gel.

  2. Motnjava lečne ovojnice – Nekaj mesecev po uspešno opravljeni operaciji nekateri opazijo, da se jim vid spet slabša. Vzrok za to niso spremembe v sami leči, pač pa reakcija lečne ovojnice, v katero je vstavljena očesna leča. Ta ovojnica pri nekaterih reagira na umetno lečo z zamotnitvijo. Rešitev je majhen laserski poseg, ki ga izvedemo kar med kontrolnim pregledom. Terapijo, ki povrne vid imenujemo YAG kapsulotomija. Pri tem z laserskim žarkom odstranimo zamotnjeni del lečne ovojnice in tako povrnemo polno vidno ostrino. Rešitev je trajna in ponovitev motnjave ovojnice po tem posegu ni več možna.

  3. Občutek bleščanja pri umetni svetlobi – Ta optični pojav je posledica spremenjenega uklanjanja svetlobe na multifokalni leči. Takšna leča zagotovi dobro vidno ostrino na bližino, srednje razdalje in daljavo, a zahteva prehodno privajanje na nov način gledanja. Novemu načinu zaznavanja slike se privajajo tudi možgani z obdelavo vidnih impulzov v vidnem centru. V nekaj mesecih ti neželeni optični pojavi izzvenijo. Privajanje na nov način vida je pri multifokalni leči hitrejše, kadar hkrati izvedemo poseg na obeh očeh. To je še dodaten razlog zakaj večini svetujemo, da se operacija izvede obenem na obeh očeh.

  4. Motnjave v steklovini – Plavajoče sence ali nitke, ki se pojavljajo v vidnem polju so posledica nepravilnosti v steklovini očesa. Gre za drobne motnjave, ki ovirajo prehod svetlobe in jih zaznavamo kot majhne premikajoče sence. Najbolj so opazne pri gledanju svetlih površin. Z operacijo dioptrije z lečo zaradi hitrega izboljšanja vida nekaterim te motnjave zaradi boljšega vida postanejo moteče. Za mnoge je to le prehodne narave in sčasoma teh motnjav več ne opazijo. Tistim, z izrazitejšimi motnjavami lahko po operaciji pomagamo z laserskim zdravljenjem imenovanim laserska vitreoliza. Gre za ambulantni poseg s katerim motnjave v steklovini odstranimo.

  5. Moteče povešene veke – Same veke seveda nimajo neposredne povezave z operacijo dioptrije z lečo. Gre bolj za to, da mnogi šele po operaciji, ko imajo spet dober bližinski vid, v ogledalu opazijo, kako izrazito imajo povešene veke. Težavo lahko rešimo s posegom pri katerem odstranimo del povešene kože z zunanje površine vek, kar imenujemo blefaroplastika. To zagotovi očem poleg boljšega vida tudi bolj mladosten pogled.

mag. Kristina Mikek, dr.med.
specialistka oftalmologijeNazaj

Preberite tudi:

Operativni posegi

Nas(vid)enje očala, pozdravljena svoboda!

Stari ste 40 ali več. Z očmi imate vedno več težav. Očala za branje vas motijo, slabši vid vas ovira v službi in prostem času ter pri dejavnejšem živl...

Operativni posegi

Laserska odprava dioptrije

Za lasersko odpravo dioptrije se uporablja več operativnih tehnik, ki se med seboj razlikujejo po kirurškem načinu priprave površine roženice pred gla...

Operativni posegi

Dva moška, en strah in nov pogled na svet

Preberite izkušnje z operacijo dveh znanih slovencev.

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet