5 zapletov po laserski operaciji dioptrije in kako se jim ognemo

5 zapletov po laserski operaciji dioptrije in kako se jim ognemo

Z lasersko operacijo dioptrije se je možno praktično čez noč osvoboditi očal in si povrniti polno vidno ostrino. Kot pri vsakem posegu, so tudi s to operacijo povezana tveganja in možni zapleti. A odlični rezultati laserske odprave dioptrije in redki zapleti, že sami pričajo o tem, da se lahko večini tveganj ognemo.

S pacienti na predoperativnem pregledu vedno spregovorim o možnih zapletih in jim pojasnim kaj naredimo za to, da do njih ne pride. Najpomembneje za odlične rezultate ob strokovnih izkušnjah in dobri tehnološki opremljenosti, ostaja skrbno spremljanje pacienta po operaciji. Zgodnja prepoznava težav in pravočasno ukrepanje, zagotovita tudi v primeru zapletov, popolno okrevanje in odličen vid. V Moreli za to skrbimo s stalno osebno dosegljivostjo zdravnika po operaciji.

A z odličnim rezultatom operacije dioptrije, se skrb za dober vid ne zaključi. Vsem, ki nam zaupajo pomagamo v Moreli tudi dolgoročno skrbeti za ohranjanje dobrega vida in zdravih oči. Preberite v nadaljevanju o petih najpogostejših možnih zapletih po laserski operaciji in kaj naredimo, da do teh ne pride.

1 Težave s suhimi očmi

Občutek suhih oči po laserski operaciji dioptrije je razmeroma pogost in praviloma le prehodne narave. Do tega pride, ker z rezom v roženico prekinemo drobna živčna vlakna. To naredi roženico prehodno nekoliko neobčutljivo na vplive okolja in posledica je slabša refleksna tvorba solz. V obdobju po operaciji zato poskrbimo za ohranjanje primerne vlažnosti roženice z umetnimi solzami, ponoči tudi z vlažilnim gelom. Pri predoperativnem pregledu smo pozorni na obstoječe težave s suhimi očmi. Vedno opravimo tudi oceno solznega filma. Pacientom z izrazitim sindromom suhih oči se lahko težave po operaciji stopnjujejo in v takšnih primerih operativni poseg odsvetujemo.

2 Bleščanje in sij ponoči

Gre za optična pojava, ki ju lahko opazijo zlasti tisti, ki veliko vozijo ali so izpostavljeni umetnim virom svetlobe ponoči. Tveganje za takšne težave zmanjša uporaba laserjev najnovejše generacije. Pri teh je vzorec laserskega glajenja preračunan tako, da ohranja naravno asferično ukrivljenost roženice. To zagotavlja, da s preoblikovanjem površine roženice ne ustvarimo optičnih aberacij, ki bi lahko povzročale moteče bleščanje ponoči.

3 Bakterijska okužba oči

V fazi okrevanja, je površina roženice bolj izpostavljena bakterijskim okužbam. Pojav teh preprečujemo z zaščitno antibiotično terapijo v obliki očesnih kapljic, ki jih je potrebno vkapavati v oko prve dni po posegu. S skrbnim spremljanjem pacienta v obdobju po operaciji, je tveganje za nastanek bakterijske okužbe zanemarljivo. Pojavi se v manj kot 1 primeru na 10.000.

4 Ektazija roženice

To je stanje kjer zaradi prekomerne elastičnosti pride do nekontroliranega izbočenja roženice. Takšna deformacija poslabša vidno ostrino in temu zapletu se je nujno ogniti. Da do tega ne pride, poskrbimo s predoperativno meritvijo debeline in ukrivljenosti roženice. S to preiskavo lahko zanesljivo izključimo vse, pri katerih zaradi tankosti roženice ali obstoječe nepravilne ukrivljenosti, obstaja tveganje za razvoj ektazije.

5 Zapleti z režnjem roženice

Pri tehniki LASIK, kjer z laserjem preoblikujemo roženico v srednjem sloju, je potreben rez v roženico. Tako ustvarimo reženj, ki ga dvignemo. Pri tem lahko pride do nepravilnosti v obliki in položaju režnja ali do poškodbe le tega. Pri Femto LASIK tehniki, rez v roženico naredimo z dodatnim femtosekundnim laserjem. To zvečuje preciznost operacije in zmanjšuje možnost takšnih zapletov. Uporaba najsodobnejše laserske tehnologije in izkušenost kirurga, ki zna preceniti, kdo je glede na obliko, ukrivljenost in velikost roženice primeren za LASIK tehniko, zmanjšujeta tveganje teh zapletov na minimum.

mag. Kristina Mikek, dr.med.
specialistka oftalmologijeNazaj

Preberite tudi:

Operativni posegi

Preverite, če je laserska operacija dioptrije prava rešitev za vaš vid

Odgovorite na 5 vprašanj in naredite prvi korak na poti do boljšega vida

Operativni posegi

Laserska odprava dioptrije

Za lasersko odpravo dioptrije se uporablja več operativnih tehnik, ki se med seboj razlikujejo po kirurškem načinu priprave površine roženice pred gla...

Operativni posegi

Trije načini kako očem prilagojena laserska operacija dodatno izboljša vid

Dodatne možnosti za še boljši vid poleg standardne laserske operacije ponuja individualizacija laserske operacije, ki vam bo doživetje popolnega vida...

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet