5 nasvetov za najpogostejše poletne težave z očmi

Že odštevate dneve do brezskrbnih počitnic? Se odpravljate na morje, v hribe ali na kak izlet v naravo? Ne pozabite, da bodo vaše oči pri tem bolj izpostavljene. To je 5 najpogostejših poletnih težav z očmi, ki jih lahko preprečite.

5 nasvetov za najpogostejše poletne težave z očmi

1. Suhe oči

Pogosta poletna težava povezana s premajhnim uživanjem tekočin, izpostavljenostjo vetru in soncu. Težave še stopnjujejo klorirana voda v bazenih, slana morska voda in prašen zrak. Vse to tanjša solzni sloj na površini očesa. Značilni simptomi so občutek tujka v očesu, draženje, lahko pekoče bolečine. Prvi ukrep je izdatna uporaba umetnih solz. Poleg sončnih očal se priporoča uporaba primernega pokrivala, ki zasenči oči. Za boljšo tvorbo lastnih solz poskrbite z uživanjem zadostnih količin tekočine ter živil kot so oreščki, chia semena, jajca ter rib z veliko maščob kot sta losos in tuna.

2. Pesek v očeh

Nikakor ne poskušajte peska iz oči odstraniti z rokami ali mencanjem oči. Zrna peska imajo ostre robove in pri tem lahko hitro pride do poškodbe veznice ali površine roženice, kar težave le stopnjuje. Težavo lahko hitro rešite z obilnim izpiranjem očesa s čisto vodo. Če ste na čolnu ali kje brez dostopa do vode je najboljše samo čakati, da oko z lastnimi solzami izpere pesek.

3. Sončne opekline

Tudi na površini očesa lahko pride zaradi UV žarkov do sončnih opeklin. Te povzročijo vnetje roženice, prozornega dela očesa skozi katerega pride v oko svetloba. Največje tveganje so okolja kjer se UV žarki odbijajo od podlage kot je na vodi in v hribih na snegu. Simptomi so zamegljen vid, rdečina očesa, občutljivost na svetlobo in pekoča bolečina. Zdravimo s počitkom v zatemnjenem prostoru z zaprtimi očni in hladnimi obkladki. V vsakem primeru je potreben pregled pri očesnem zdravniku. SImptomi običajno minejo v enem do dveh dneh.

4. Vnetje pri uporabi kontaktnih leč

Uporabi kontaktnih leč me kopanjem in plavanjem se izogibajte saj lahko pod kontaktnimi lečami hitro pride do razvoja bakterijskega vnetja. Na splošno se odsvetuje, da kontaktne leče prihajajo v stik s kakršno koli vodo, to velja tudi za pitno vodo. Poleti, ko se bakterije hitreje razmnožujejo je še posebej pomembno, da ste pozorni na higieno rok pri uporabi kontaktnih leč. Žal raziskave še vedno kažejo, da si v povprečju le dva izmed petih uporabnikov kontaktnih leč umijeta roke pred vstavljanjem kontaktnih leč. Bakterijsko vnetje roženice pri nošenju kontaktnih leč lahko povzroči trajno okvaro vida. V primeru pojava rdečine očesa ali celo dražeče bolečine je potrebno kontaktne leče takoj odstraniti in poiskati pomoč očesnega zdravnika.

5. Alergije

Težave z draženjem oči zaradi alergij so poleti pogoste. V primeru alergij na cvetni prah se zadržujte v zaprtih prostorih preko poldneva, ko so koncentracije cvetnega praha v zraku največje. Pri alergiji na pršice se priporoča uporaba posteljnine, ki preprečuje prehajanje pršic. Alergije so pogoste tudi na plesni. V tem primeru poleti uporabljajte razvlaževalce zraka v zaprtih prostorih in poskrbite, da vlaga v zraku ne preseže 50%. Pri vseh alergijah pomaga izdratna uporaba umetnih solz. Prioročljiv je posvet z očesnim zdravnikom, ki vam lahko predpiše antihistaminik in vas po potrebi napoti na testiranje za povzročitelja alergije.Nazaj

Preberite tudi:

Zdravje oči

Kako se ogniti pomladnim težavam z očmi

Sezonske alergije lahko stopnjujejo težave s suhimi očmi.

Zdravje oči

Tri težave z očmi za katere lahko poskrbite sami

Ste med tistimi, ki nimajo časa, da za vsako težavo z očmi takoj obiščejo zdravnika. Včasih to niti ni potrebno. Pri nekaterih pogostih problemih si l...

Zdravje oči

3 preiskave, ki jih nujno rabite pred nakupom novih očal

Vzrok slabega vida niso le kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem. Tudi očesne bolezni lahko prikrito okvarjajo vid. Z nekaj preiskavami lahko n...

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet