5 najslabših živil za vaše oči

Verjetno poznate vsaj nekaj za oči zdravih živil. Pa poznate tudi tista, ki se jim moramo izogibati?

5 najslabših živil za vaše oči

Korenje ter druga barvna zelenjava in sadje so polni očem prijaznih vitaminov. Živila, ki očem škodujejo so podobna tistim, ki so škodljiva tudi za naše splošno telesno zdravje. Predvsem so to nekatere maščobe, sladkor, sol in konzervansi. Njihovo prekomerno uživanje dokazano povečuje tveganje za nastanek bolezenskih sprememb na očesnem ozadju. Gre za obolenja očesne mrežnice, ki se kažejo kot slabšanje vida ter trajna okvara vida.

Predstavljamo 5 skupine živil, ki vsebujejo največ očem nezdravih snovi.

1. Pripravljene omake in dresingi

Vsebujejo veliko sladkorja in maščob. Občutek, da jeste zdravo, kadar svežo zelenjavo in solato prelijete s temi omakami je varljiv. Uživanje velikih količin sladkorja ni slabo le za splošno zdravje pač pa tudi za oči. Dokazana je povezava med sladkimi hranivi in razvojem starostne degeneracije rumene pege. To je bolezen mrežnice, ki okvarja vid in lahko vodi v slepoto.

2. Ocvrta hrana

Maščobe, ki se uporabljajo pri cvrtju so škodljive za splošno zdravje, zvišujejo nivo holesterola v krvi, povečujejo tveganje za srčno žilna obolenja in zvečujejo tudi tveganje za starostno degeneracijo očesne mrežnice. Takšne maščobe se nahajajo tudi v margarini, industrijsko pripravljenem pecivu, čipsu in drugi podobni prehrani. 

3. Sladkane pijače

Še ena splošno nezdrava skupina živil, ki je zelo slaba tudi za oči. Zvečuje tveganje za debelost, razvoj sladkorne bolezni tipa II in posledično tudi za bolezen očesnega ozadja ter slabšanje vida. Slabo na zdravje oči vplivajo tudi nekatera umetna sladila. Izogibajte se torej tudi umetnih nizkokalorijskih pijač.

4. Predelane mesnine

Problem predelanih mesnin je visoka vsebnost soli. Posledično telo za uravnavanje koncentracije soli v krvi prične zadrževati vodo. Oči postanejo lahko zabuhle in otekle. Pri splošnem telesnem zdravju se to odrazi najhitreje s povišanim krvnim tlakom. Kronično zvišan krvni tlak vpliva tudi na ožilje očesne mrežnice in ga okvarja.

5. Zamrznjene pripravljene jedi

So preprost način hitre priprave obroka a žal polne konzervansov, sladkorja in maščob. Ta tip živil zvečuje tako tveganje za razvoj debelosti, srčno žilnih bolezni in sladkorne bolezni kot tudi za nastanek bolezenskih sprememb na očesni mrežnici.Nazaj

Preberite tudi:

Zdravje oči

Tem zimskim težavam z očmi se lahko ognete

Nizke temperature, bleščeča svetloba in suh zrak, so pogost vzrok za težave z očmi v zimskih mesecih.

Zdravje oči

Težave z očmi so lahko znanilec drugih bolezni

Nenaden pojav slabšega vida, dvojni vid, izbočene oči so le nekateri znaki, ki nakazujejo na druga obolenja. Ob pojavu teh ne odlašajte s pregledom, s...

Zdravje oči

Spoznajte 5 dejavnikov tveganja za keratokonus

Tveganje, da se vam razvije keratokonus je večje še pri nekaterih obolenjih in dedni izpostavljenosti.

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet