5 načinov kako zmanjšamo možnost za zeleno mreno

Zelena mrena je bolezen povišanega očesnega tlaka. Imenujemo jo tudi glavkom. Povzroča okvaro vidnega živca in očesnega ozadja, s katerim zaznavamo svetlobo. Posledica je počasno in neopazno izgubljanje vida na robu vidnega polja. Ko sami opazimo, da je vid slabši, je okvara že nepopravljiva. To je razlog, zakaj je pri zeleni mreni tako pomembno preprečevanje in zgodnje odkrivanje.

5 načinov kako zmanjšamo možnost za zeleno mreno

1. Skrbite za redno fizično aktivnost

Raziskave kažejo, da s telesno aktivnostjo vsaj trikrat tedensko lahko znižamo očesni tlak. Zadošča 30 – 45 minut zmerne aerobne fizične aktivnosti. Učinki trajajo dokler je aktivnost redna. Podoben učinek naj bi imela tudi joga. Pri slednji je pomembno upoštevati nasvet, da se  izogibamo izvajanju vaj s stojo na glavi. Takšni položaji lahko očesni tlak zvišujejo.

2. Uživajte zelje, ohrovt, breskve, pomaranče, ribe z veliko omega 3 maščob in ovsene kosmiče 

Zdrava prehrana tudi znižuje očesni tlak. Od mesa uživajte ribe bogate z omega 3 maščobnimi kislinami, kot so sardele, losos, morski list. Pri zelenjavi izberite zelje in ohrovt, za katera so mnoge raziskave pokazale, da znižujeta očesni tlak. Od sadja naj bi imele tak učinek pomaranče in breskve. Raziskava v kateri so spremljali ženske starejše od 55 let je pokazala, da so imele tiste, ki so uživale tri ali večkrat dnevno sadje in zelenjavo bogato z vitaminom A, C in karoteni, kar 79% nižje tveganje za razvoj zelene mrene.  

3. Skrbite za zaščito oči pri delu in športu

Vsaka poškodba očesa lahko sproži razvoj zelene mrene. Zlasti tope poškodbe oči z udarci so pri delu in športu pogoste. Poskrbite za zaščito oči s primernimi delovnimi ali športnimi zaščitnimi očali. Presenečeni boste kako hitro se izkaže, da so bila zaščitna očala dobra odločitev.

4. Ne pretiravajte pri uživanju kave

Kofein povzroča krčenje ožilja v očesu in zvišuje očesni tlak. Pri uživanju kave se svetuje zmernost. Ne pozabite, da kofein zaužijemo tudi s pravim čajem in uživanjem energijskih pijač. Pri tistih z mejno zvišanim očesnim tlakom svetujemo omejitev uživanja kofeina.

5. Ob obisku optike opravite meritev očesnega tlaka

Odkrivanje povišanega očesnega tlaka je res preprosto. Za to je potrebna le kratka brezkontaktna meritev, ki jo lahko opravi optik. Zato ni razloga, da redno očesnega tlaka ne bi preverili. Merjenje očesnega tlaka je edini način za zgodnje odkrivanje zelene mrene. S tem preprečimo napredovanje bolezni in trajno okvaro ali celo izgubo vida.  
Vam že dolgo niso pomerili očesnega tlaka? Za brezplačno meritev se lahko vedno oglasite v Optikah Morela. Poskrbite za zdravje vaših oči. 

 

Urša Pečjak, dr.med. 
Specialistka oftalmologijeNazaj

Preberite tudi:

Zdravje oči

Z zdravimi očmi skozi poletje

5 stvari, ki jih poleti ne počnite

Zdravje oči

10 nasvetov za manj utrujene oči

Za spočite oči, ki izžarevajo svežino in energijo lahko poskrbite sami.

Zdravje oči

Najpogostejši vzroki za očesne alergije

Zgodnje simptome, sploh pri blažjih oblikah, lahko poskusimo sprva zdraviti sami.

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet