5 lastnosti sodobnih laserjev za odpravo dioptrije

Najsodobnejša tehnologija za najboljše rezultate

5 lastnosti sodobnih laserjev za odpravo dioptrije

Laserske operacije dioptrije se izvajajo vse od 80ih let prejšnjega stoletja. Tehnološki razvoj laserjev v tem obdobju je bil skokovit. Sodobni laserski sistemi zagotavljajo izjemno stopnjo preciznosti in varnosti operacij dioptrije. Od klasične LASIK tehnike, pri kateri se rez v roženico naredi z mikrokirurškim rezilom, je tehnika napredovala do točke, ko je standard postala Femto LASIK operacija, pri kateri vse korake posega izvedemo lasersko.

Izkušnje in strokovna usposobljenost zdravnika ter skrbno spremljanje pacienta v obdobju okrevanja, še vedno ostajajo najpomembnejši dejavniki, ki vplivajo na uspešnost operacije. Najsodobnejša tehnologija je pri tem nepogrešljivo orodje, ki omogoča doseganje najboljših rezultatov.

V poplavi informacij o različnih možnostih operacij dioptrije in najnovejših laserjih, je včasih težko razbrati bistvo in razumeti katere tehnološke lastnosti opredeljujejo najnovejšo generacijo laserjev. Spoznajte 5 značilnosti, po katerih lahko zanesljivo prepoznate najsodobnejši laser in se prepričate, da bo za vaš vid poskrbljeno z najboljšo tehnologijo.

1 Visoka hitrost delovanja

Excimer laser odpravlja dioptrijo s precizno usmerjenimi laserskimi impulzi, ki preoblikujejo roženico. Frekvenca s katero laser ustvarja impulze, vpliva na čas trajanja operacije. Najnovejši laserji ustvarijo kar 500 impulzov v sekundi. Povedano drugače, za odstranitev ene dioptrije je potrebna le ena sekunda. To pomeni, da v povprečju laser za odstranitev dioptrije potrebuje samo nekaj sekund. Kratka izvedba posega je pacientu prijaznejša in obenem manj obremenjuje oko.

2 Majhen premer laserskega žarka

Najsodobnejši laserji ustvarjajo impulze laserskih žarkov z zelo majhnim premerom. Na tak način z velikim številom drobnih impulzov precizno, kot bi ustvarjali mozaik, preoblikujemo površino roženice. Premer laserskega žarka znaša le 0,8 do 1mm.

3 Sledenje gibanja očesa z visoko frekvenčno kamero v 4 dimenzijah

Visoke hitrosti delovanja laserja ter majhni premeri laserskih žarkov zahtevajo primerno sposoben sistem sledenja in usmerjanja laserskih žarkov. Za to je potrebna kamera, ki zajema sliko s frekvenco, ki je nekajkrat večja od frekvence delovanja laserja. Pri laserjih, ki delujejo s frekvenco 500 Hz so potrebne kamere, ki zajemajo sliko s hitrostjo vsaj 1500 Hz. To je približno 30 krat hitreje, kot hitrost osveževanja slike na klasičnem televizorju. Kamere najnovejših laserjev ob tem spremljajo gibanje očesa v vseh treh prostorskih ravninah in dodatno še rotacijske gibe očesa. Strah, da bodo drobni premiki očesa med lasersko operacijo vplivali na rezultat operacije je odveč. Laser sam poskrbi, da vsak impulz laserske svetlobe, pade na natančno predvideno mesto, na površini očesa.

4 Ohranjanje asferičnega profila roženice

Roženica, prozorni sprednji del očesa skozi katerega prehaja svetloba, je oblikovana asferično. To pomeni, da se lomnost za svetlobo spreminja z oddaljenostjo od centra roženice. Količina tkiva, ki ga posamezni impulz laserja odstrani na površini roženice zavisi tudi od kota pod katerim svetloba laserskega žarka zadane površino roženice. Zaradi ukrivljenosti roženice se proti robu roženice vpadni kot laserskega žarka na roženico zvečuje. Sodobni laserji imajo vgrajen algoritem, ki to kompenzira z zviševanjem energije impulzov, ki so usmerjeni na robne dele roženice. To zagotovi ohranjanje naravne, asferične oblike roženice in preprečuje pojav neželenih optičnih pojavov kot sta sij in bleščanje ponoči.

5 Možnost individualizacije posega

Ukrivljenost roženice je podobno kot prstni odtis pri vsakem posamezniku nekoliko drugačna. V nekaterih primerih so te nepravilnosti v lomnosti svetlobe dovolj izražene, da poleg kratkovidnosti, daljnovidnosti ali astigmatizma, dodatno zmanjšujejo vidno ostrino. Individualizacija vzorca laserskega glajenja roženice omogoča, da površino roženice z laserjem preoblikujemo na način, ki je prilagojen tem posebnostim posameznika. To se izvede z neposredno povezavo laserja z diagnostično opremo, ki z laserskim merilnikom posname obliko roženice in podatke prenese v laser, kjer se uporabijo za preračun individualno prirejenega vzorca glajenja roženice. Tak poseg odprave dioptrije zagotovi poleg boljše vidne ostrine tudi boljšo kontrastnost vida.

mag. Kristina Mikek, dr.med.
specialistka oftalmologijeNazaj

Preberite tudi:

Operativni posegi

Kdaj je pravi čas za operacijo sive mrene?

Pravi čas za operacijo sive mrene ni čim kasneje, ampak že ob pojavu prvih motečih težavah.

Operativni posegi

Veroniki se je po operaciji spremenilo življenje

Čeprav so očala lahko čudovit modni dodatek in jih zadnja leta mnogi, predvsem predstavnice nežnejšega spola, nosijo kljub temu, da nimajo težav z vid...

Operativni posegi

5 pomembnih odločitev pred operacijo sive mrene

Preden odločite za operacijo sive mrene, razmislite! Le s pravimi odločitvami si boste povrnili vid kot si ga želite.

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet