5 jedi za zdrave oči

So tudi vas v otroštvu podučili, da je korenček zdrav za oči? Ste slišali, da so za oči dobre omega-3 maščobne kisline, antioksidanti, bera karoten, cink … pa ne veste, v katerih jedeh jih lahko najdete?

Spoznajte hrano, ki zmanjšuje tveganje za razvoj očesnih težav in bolezni.

5 jedi za zdrave oči

Ribe in oreščki

Če se borite s suhimi očmi, vam lahko pomaga že dodaten vnos omega 3 maščobnih kislin v telo. Z njimi so bogate ribe kot so losos, tuna, sardine in skuše. Te maščobne kisline telo potrebuje za izgradnjo zdravega solznega filma, kar vam lahko pomaga pri suhih očeh. Omega 3 maščobne kisline so preventiva pred nastankom sive mrene, vplivajo pa tudi na boljšo prekrvavitev mrežnice in s tem zmanjšujejo tveganje za degeneracijo rumene pege. Poleg rib jih vsebujejo tudi nekateri oreščki in semena, kot so mandlji, chia semena, arašidi, brazilski oreščki …, ki skupaj z vitaminom E varujejo oko pred starostnimi spremembami.

Jajca

Poleg korenja so bogata z vitaminom A tudi jajca, ki v kombinaciji z luteinom oko ščitijo pred nočno slepoto in suhimi očmi, zato so pomemben vir sestavin, ki jih potrebujejo zdrave oči.

Goveje meso

Goveje meso vsebuje cink, ki pomaga telesu absorbirati vitamin A, zato v zmernih količinah lahko tudi pusto goveje meso v prehrani pozitivno vpliva na zdravje oči. Cink vsebujejo tudi piščančje meso in svinjina, vendar v manjših količinah.

Zelena in listnata zelenjava

C- vitamin v večjih količinah vsebujejo listnate zelenjave, kot so špinača, ohrovt, brokoli, grah, avokado, zeleni radič in solata. Te so polne še luteina in ceaksantina - rastlinskega pigmenta, ki lahko pomaga zajeziti razvoj degeneracije rumene pege in sive mrene.

Citrusi in temno modro jagodičje

Pomaranče, grenivke, limone in jagode vsebujejo veliko vitamina C, borovnice, robide in ostale modre jagode pa vsebujejo antocian, ki stabilizira krvne žile v očeh. Oba, vitamin C in antocian, preventivno zmanjšujeta tveganje za pojav sive mrene in degeneracijo rumene.

Ne glede na vaše prehrambne navade, se za vsakega najde ena ali več sestavin, ki jih lahko vključite v svoj jedilnik. Oči vam bodo hvaležne. Poleg zgoraj naštetih, so za oči zdrava tudi polnozrnata žita, stročnice, koruza, olivno olje in sladki krompir, ki nahranijo vaše oči za zdrav pogled in boljši vid.

Da bodo vaše oči kar v najboljšem stanju, posezite po naštetih živilih, ki medtem ugodno vplivajo tudi na prebavni sistem, ohranjajo lepo kožo in so na splošno ugodna za zdravje.

 Nazaj

Preberite tudi:

Zdravje oči

Joga za oči: pomladi pogled in razbremeni oči

So tudi vaše oči utrujene od neprestanega dela za računalnikom ali knjigami? Se vsakodnevno srečujete s pekočimi ali rdečimi očmi, utrujenim videzom i...

Zdravje oči

Ukrepi, ki pomagajo pri preventivi očesnih motnjav

Z zdravnim načinom življenja ohranite zdravje oči in dober vid. 

Zdravje oči

7 nasvetov kako se znebiti podočnjakov

Podočnjaki dajejo očem in obrazom utrujen videz. Spoznajte 7 preprostih ukrepov, ki vam lahko pomagajo, da se jih znebite. Poskrbite za kožo okoli oči...

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet