4 stanja, ki pogojujejo možnost laserske odprave dioptrije pri 40. in 50. letnikih

Tudi, če ste med redkimi, ki jih očala ali kontaktne leče ne motijo, je verjetno, da se bo to s pojavom starostne daljnovidnosti spremenilo.

4 stanja, ki pogojujejo možnost laserske odprave dioptrije pri 40. in 50. letnikih

Pri navadni kratkovidnosti, daljnovidnosti in astigmatizmu zadoščajo ena očala. S pojavom starostne daljnovidnosti, ko se poslabša bližinski vid, so naenkrat potrebna še bralna oačala. Soočeni smo s problemom stalnega iskanja in menjavanja očal. Delno rešitev ponujajo progresivna očala, ki pa zahtevajo privajanje in izkrivljajo sliko. Ker dioptrija starostne daljnovidnosti z leti raste jih je potrebno tudi menjati.

Z operacijo dioptrije po 40. letu rešujemo dva problema hkrati. Odpravljamo slabo vidno ostrino zaradi kratkovidnosti, daljnovidnosti ali astigmatizma in izboljšujemo vidno ostrino na blizu zaradi starostne daljnovidnosti. Pri slednji gre za problem, ki se s staranjem pojavi zaradi zmanjševanja prožnosti očesne leče. To opazimo kot slabšanja bližinskega vida. Vzrok za težave z bližinskim vidom je torej drug kot pri navadni dioptriji, ki je posledica nepravilnosti v dolžini očesnega zrkla. 

Najboljša rešitev za težave s slabim vidom na daljavo in bližino je  tudi v tem starostnem obdobju za mnoge  laserska operacija dioptrije.  Gre za posebno obliko laserske korekcije dioptrije imenovano  Supracor,  pri kateri roženico z laserjem preoblikujemo tako, da se izboljša tudi bližinski vid.  

V Moreli pri  svetovanju o  možnostih  za  odpravo  dioptrije  vedno zasledujemo cilj,  zagotovitve  dolgoročno  najboljše  rešitev za izboljšanje vida.  Starost sama po sebi nima vpliva na rezultate laserske operacije dioptrije, lahko  pa nanjo v srednjih letih vplivajo  druga zdravstvena stanja  povezana z očmi.  Po 40. letu  je zato bistveno, da pri  tehtanju o najprimernejšem  načinu  odprave dioptrije upoštevamo naslednja štiri stanja: 

1. Začetek sive mrene  ali  zvišano tveganje za sivo mreno 

To je obolenje, kjer očesna leča postopno  postane  motna. Prvi  simptomi  so poudarjen občutek bleščanja, težave z branjem pri slabši osvetlitvi,  meglen vid, ki ga z očali ne izboljšamo.  Preden se pojavijo težave,  lahko zgodnje  znake  sive mrene  odkrijemo pri pregledu.  Tveganje za sivo mreno je povečano pri  vseh, kjer sta starša  imela  sivo mreno.  V takšnih primerih  je vredno pretehtati kako dolgo bo  trajalo, da pojav ali napredovanje sive mrene povzroči slabšanje vida.  Pogosto je v teh primerih  boljša alternativa operacija dioptrije z lečo. Po takšnem posegu zaradi zamenjave leče namreč več ne more priti do razvoja sive mrene. Tako ni nevarnosti, da bi po nekaj letih potrebovali za boljši vid še eno očesno operacijo.  

2. Prisotnost povišanega očesnega  tlaka 

Glavkom ali zelena mrena je obolenje povišanega očesnega tlaka. Nezdravljen vodi v postopno okvaro ali celo izgubo vida.  Pogostost pojava tega obolenja po 40. letu starosti narašča.  Pri blagih oblikah glavkoma je laserska operacija lahko še vedno smiselna opcija odprave dioptrije.  V primeru izrazitejšega obolenja pa je  lahko boljša rešitev operacija dioptrije z lečo, ki lahko tudi pomaga uravnati očesni tlak.  

3. Težave s suhimi očmi 

Pogostost teh z leti narašča,  bolj izrazite so pri ženskah, še posebno po menopavzi.  Značilno se suhe oči kažejo kot občutek draženja, pekočih bolečin ali tujka v očeh.  Laserska operacija dioptrije lahko problem suhih oči stopnjuje  zato jo v tem starostnem obdobju pri tistih, ki imajo izrazito simptomatiko suhih oči odsvetujemo.  

4. Stopnja starostne daljnovidnosti 

Težave s starostno daljnovidnostjo se z leti stopnjujejo. Pri 40. in 50. letnikih so razmeroma majhne in  za korekcijo so potrebna bralna očala z minimalno dioptrijo. Kasneje ta bližinska dioptrija narašča,  v povprečju vsakih 10 let za eno dodatno dioptrijo.  Obseg korekcije bližinskega vida, ki ga lahko izvedemo z lasersko operacijo je omejen. Laserska operacija za odpravo starostne daljnovidnosti je zato  najprimernejša  pri 40. in 50. letnikih.  V tem starostnem obdobju lahko pričakujemo, da bomo s tem posegom  zagotovili  dober  bližinski vid, ki bo trajal  vsaj desetletje ali dve.  

 

mag. Kristina Mikek, dr.med.
specialistka oftalmologijeNazaj

Preberite tudi:

Zdravje oči

Kako preverite, ali ste kratkovidni ali daljnovidni

Poznate razliko med kratkovidnostjo in daljnovidnostjo? Nosite očala, pa ne veste, kakšno dioptrijo imate?

Zdravje oči

Za koga je laserska odprava starostne dioptrije supracor prava rešitev?

Stalno iskanje in menjavanje očal je težava, ki jo pozna vsak s starostno dioptrijo. Operacija dioptrije z lečo pa ni edina rešitev tega problema. Naj...

Zdravje oči

4 stanja, ki pogojujejo možnost laserske odprave dioptrije pri 40. in 50. letnikih

Tudi, če ste med redkimi, ki jih očala ali kontaktne leče ne motijo, je verjetno, da se bo to s pojavom starostne daljnovidnosti spremenilo.

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet