3 preiskave, ki jih nujno rabite pred nakupom novih očal

Vzrok slabega vida niso le kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem. Tudi očesne bolezni lahko prikrito okvarjajo vid. Z nekaj preiskavami lahko najpogostejša obolenja odkrijemo zgodaj ter preprečimo razvoj trajne okvare vida.

3 preiskave, ki jih nujno rabite pred nakupom novih očal

Ste bili na meritvah dioptrije do sedaj samo pri optiku? Nosite očala, pa z njimi še vedno ne vidite, kot bi mogli? So vam na pregledu za očala vedno izmerili samo dioptrijo, dodatnih preiskav pa niste naredili?

Očala so optični pripomoček, ki uklanja svetlobo tako, da se žarki, ki vstopijo v oko, zberejo v točno določeni točki na očesnem ozadju. Če so vzroki slabšega vida le kratkovidnost, daljnovidnost ali astigmatizem, z očali povrnemo polno vidno ostrino.

A slabši vid lahko povzročajo tudi bolezenska stanja očesa, ki jih z očali ni moč popraviti. Pomembno je, da se ta obolenja ugotovijo zgodaj, saj jih v mnogih primerih lahko uspešno zdravimo in tako preprečimo trajno okvaro vida.

Spoznajte tri preiskave, ki so nujne pred predpisom očal!

TOPOGRAFIJA ROŽENICE

Topografijo roženice je preiskava s katero natančno izmerimo ukrivljenost roženice. Z njo lahko v zelo zgodnjem stadiju odkrijemo Keratokonus. To je obolenje nepravilnega izbočenja roženice, ki je sprva prikrito in napreduje počasi ter postopno vodi v trajno okvarja vida.  Prvi znak keratokonusa je slabša vidna ostrina, podobno kot pri kratkovidnosti ali daljnovidnosti, ki pa je z očali ne moremo dobro korigirati. Napredovanje bolezni lahko uspešno ustavimo in vidno ostrino ohranimo le z zgodnjim zdravljenjem z majhnim operativnim posegom imenovanim Cross-linking.

MERJENJE OČESNEGA TLAKA

S to preiskavo lahko izključimo povišan očesni tlak, ki je prav tako sprva prikrita bolezen. Zgodnja faza je asimptomatska, ko pacient sam opazi slabšanje vida, so okvare na očesu že napopravljive. Bolezen se pogosteje pojavlja po 40. letu starosti, zato se po tej starosti svetuje vsaj enkrat letna kontrola očesnega tlaka. Pred vsakim predpisom novih očal zato svetujemo, da se izmeri očesni tlak.

DOLOČITEV VIDNE OSTRINE

Ob predpisu novih očal je pomembno, da se določi vidna ostrina. To storimo tako, da preizkusimo vid z uporabo leč z izmerjeno dioptrijo. Pri zdravih očeh mora biti ta vidna ostrina 100%. Vsaka nižja vrednost vidne ostrine nakazuje na očesno obolenje ali okvaro in je pogosto prvi znak takega obolenja. V primeru novo odkrite slabše korigirane vidne ostrine je nujen pregled pri očesnem zdravniku.Nazaj

Preberite tudi:

Zdravje oči

Težave z očmi so lahko znanilec drugih bolezni

Nenaden pojav slabšega vida, dvojni vid, izbočene oči so le nekateri znaki, ki nakazujejo na druga obolenja. Ob pojavu teh ne odlašajte s pregledom, s...

Zdravje oči

Kako preverite, ali ste kratkovidni ali daljnovidni

Poznate razliko med kratkovidnostjo in daljnovidnostjo? Nosite očala, pa ne veste, kakšno dioptrijo imate?

Zdravje oči

Načini za odpravo motnjav v očesu in kako pomaga ananas

Plavajoče pikice in nitke v vidnem polju motijo mnoge. Gre za motnjave v očesni steklovini. Nastajajo z leti zaradi krčenja kolagenskih molekul steklo...

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet