3 Pomembne razlike med lasersko in klasično operacijo sive mrene

3 Pomembne razlike med lasersko in klasično operacijo sive mrene

Operacija sive mrene je eden najpogostejših očesnih posegov. S kratkim posegom zamenjave zamotnjene očesne leče z umetno znova povrnemo vid. Več desetletij se je operacija sive mrene izvajala s klasično fakoemulzifikacijsko tehniko. Pri tej se uporablja poseben ročni instrument, s katerim okvarjeno lečo odstranimo z ultrazvočno energijo. Zadnja leta to tehnologijo postopoma zamenjuje nova, robotsko vodena laserska tehnika odstranitve očesne leče.

Nova tehnologija v kombinaciji s sodobnejšimi očesnimi lečami postavlja nove standarde kakovosti vida po operaciji sive mrene. Od operacije sive mrene lahko zdaj pričakujete več kot le to, da ponovno vidite. Sodobne tehnologije omogočajo, da z operacijo sive mrene izboljšamo ali povrnemo tudi vidno ostrino na blizu, odstranimo astigmatizem in izboljšamo kontrastnost vida. Po operaciji sive mrene tako ni več potreben predpis očal za branje, saj s posegom zagotovimo dobro vidno ostrino na vse razdalje.

Spoznajte tri razlike med lasersko in klasično operacijo sive mrene, ki lahko pomembno vplivajo na kakovost vašega vida.

  1. Laser omogoča odstranitev leče z manjšim sproščanjem energije. Z razvojem sive mrene postaja očesna leča bolj trda. Operacija sive mrene se izvede preko reza, ki ima premer le 2mm. Za odstranitev okvarjene očesne leče je potrebno lečo v očesu razcepiti na drobne koščke, ki jih nato s posebnim instrumentom posesamo iz očesa. Ultrazvočna energija je za razkosanje očesne leče manj učinkovita. Za odstranitev okvarjene leče potrebujemo pri klasični tehniki več časa in energije, s segrevanjem, spreminjanjem tlaka in s tresljaji pa lahko klasična tehnika povzroči neželene vplive na druge strukture očesa, še posebej na očesno ozadje in roženico. Laserska tehnologija omogoča, da okvarjeno očesno lečo odstranimo hitreje in z manj vplivi na oko. Slednje prispeva tudi k hitrejšemu okrevanju vidne ostrine po posegu.
  2. Robotsko vodeni laser zagotavlja do 10x večjo preciznost reza v roženico. Natančno izveden rez v roženico zagotavlja optimalnejši položaj reza ter zmanjšuje tveganje za slabše tesnjenje reza po operaciji.
  3. Lasersko pripravljeno ležišče za umetno lečo zagotavlja natančnejšo lego in rotacijo leče v optični osi ter osi astigmatizma. To zvečuje kontrastnost vida in vidno ostrino. Ta prednost pride do izraza pri sodobnih multifokalnih lečah in lečah z razširjenim fokusom. To so leče, ki imajo kompleksnejšo optiko in zagotavljajo večji razpon dobre vidne ostrine pri gledanju na različne razdalje. Pri teh lečah je za optimalni rezultat zelo pomembno, da so pozicionirane natančno v optični osi očesa.

mag. Kristina Mikek, dr.med.
specialistka oftalmologijeNazaj

Preberite tudi:

Operativni posegi

Nas(vid)enje očala, pozdravljena svoboda!

Stari ste 40 ali več. Z očmi imate vedno več težav. Očala za branje vas motijo, slabši vid vas ovira v službi in prostem času ter pri dejavnejšem živl...

Operativni posegi

5 prednosti Femto LASIK operacije dioptrije

Vas očala ovirajo in razmišljate o operaciji dioptrije? Ste se pri prebiranju informacij zmedli zaradi velikega števila različnih možnosti? Odločitev...

Operativni posegi

5 lastnosti sodobnih laserjev za odpravo dioptrije

Najsodobnejša tehnologija za najboljše rezultate

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet