12 znakov, da ima vaš otrok lahko težave z vidom

Tako kot otroci hitro rastejo, se hitro razvijajo tudi njihove oči in vid. Če je bil enkrat ob pregledu ugotovljen dober vid, to ne pomeni, da bo tak tudi ostal. 

12 znakov, da ima vaš otrok lahko težave z vidom

Kratkovidnost, ki je najpogostejši vzrok za slab vid pri otrocih, se prične pojavljati med 6. in 7. letom starosti. Posebej hitro lahko dioptrija narašča med 11. in 13. letom starosti. Ob kratkovidnosti lahko prispevata k slabšemu vidu tudi astigmatizem ali daljnovidnost. Od očesnih obolenj velja omeniti keratokonus in neodkrito barvno slepoto. Vse to s kontrolo vida odkrijemo.

Zaradi spreminjanja dioptrije ni potrebno skrbeti, saj se okoli 20. leta starosti praviloma ustali. V obdobju rasti je pomembno le, da z rednimi pregledi preverjamo vid in prilagajamo predpis očal. Enostavno to dosežemo, če redni pregled pred pričetkom šolskega leta postane rutina. 

Vid se lahko pri otroku spremeni kadarkoli. Bodite pozorni na te znake, ob katerih je vedno priporočljivo otrokov vid in zdravje oči preveriti:

 • Težave pri bralnem razumevanju
 • Upočasnitev pri šolskih nalogah
 • Pogosti glavoboli
 • Pokrivanje enega očesa
 • Pogosto mežikanje in mencanje oči
 • Težave z zbranostjo
 • Izogibanje branju
 • Nagibanje glave na eno stran
 • Škiljenje
 • Izgubljanje v tekstu med branjem
 • Težave pri pomnjenju prebranega
 • Branje s prekomerno približanim tekstom

Neodkrite in nekorigirane težave z vidom se lahko izražajo kot simptomi, ki spominjajo na sindrom hiperaktivnosti z zmanjšano pozornostjo ali disleksijo. Slaba vidna ostrina in motnje v koordinaciji vida z obema očesoma pri otroku izzovejo neprijeten občutek, ko se želi osredotočiti na delo. Kadar otrok določenih vidnih spretnosti zaradi slabšega vida ne razvije, postane učenje težavno in stresno. Sam otrok težav z vidom ne more spoznati. Pri opisanih simptomih je torej pomembno, da vid preverite s pregledom pri zdravniku ali optometristu.

Veliko večino težav z vidom pri otrocih rešimo s predpisom primernih očal. Otroku bo boljši vid olajšal delo in napredovanje v šoli pa tudi grajenje odnosov z vrstniki. Poskrbite pred vsakim šolskim letom za kontrolo vida, da bo imel vaš otrok boljše pogoje za uspešno šolsko leto na vseh področjih.  

 

mag. Kristina Mikek, dr.med.
specialistka oftalmologije

 Nazaj

Preberite tudi:

Zdravje oči

7 nasvetov kako se znebiti podočnjakov

Podočnjaki dajejo očem in obrazom utrujen videz. Spoznajte 7 preprostih ukrepov, ki vam lahko pomagajo, da se jih znebite. Poskrbite za kožo okoli oči...

Zdravje oči

Z odgovori na teh 5 vprašanj boste izbrali pravo lečo za operacijo sive mrene

Vid na daljavo in bližino postaja zamegljen, svetloba povzroča občutek bleščanja, nočni vid je slabši, za branje je potrebna dobra osvetlitev, novo pr...

Zdravje oči

7 manj znanih dejstev o starostni daljnovidnosti

Odmikate telefon z rokami, da preberete sporočilo? Vas branje utruja in napenjate oči? Vidite droben tisk le pri dobri svetlobi? Če se prepoznate v te...

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet