12 znakov, da ima vaš otrok lahko težave z vidom

Tako kot otroci hitro rastejo, se hitro razvijajo tudi njihove oči in vid. Če je bil enkrat ob pregledu ugotovljen dober vid, to ne pomeni, da bo tak tudi ostal. 

12 znakov, da ima vaš otrok lahko težave z vidom

Kratkovidnost, ki je najpogostejši vzrok za slab vid pri otrocih, se prične pojavljati med 6. in 7. letom starosti. Posebej hitro lahko dioptrija narašča med 11. in 13. letom starosti. Ob kratkovidnosti lahko prispevata k slabšemu vidu tudi astigmatizem ali daljnovidnost. Od očesnih obolenj velja omeniti keratokonus in neodkrito barvno slepoto. Vse to s kontrolo vida odkrijemo.

Zaradi spreminjanja dioptrije ni potrebno skrbeti, saj se okoli 20. leta starosti praviloma ustali. V obdobju rasti je pomembno le, da z rednimi pregledi preverjamo vid in prilagajamo predpis očal. Enostavno to dosežemo, če redni pregled pred pričetkom šolskega leta postane rutina. 

Vid se lahko pri otroku spremeni kadarkoli. Bodite pozorni na te znake, ob katerih je vedno priporočljivo otrokov vid in zdravje oči preveriti:

 • Težave pri bralnem razumevanju
 • Upočasnitev pri šolskih nalogah
 • Pogosti glavoboli
 • Pokrivanje enega očesa
 • Pogosto mežikanje in mencanje oči
 • Težave z zbranostjo
 • Izogibanje branju
 • Nagibanje glave na eno stran
 • Škiljenje
 • Izgubljanje v tekstu med branjem
 • Težave pri pomnjenju prebranega
 • Branje s prekomerno približanim tekstom

Neodkrite in nekorigirane težave z vidom se lahko izražajo kot simptomi, ki spominjajo na sindrom hiperaktivnosti z zmanjšano pozornostjo ali disleksijo. Slaba vidna ostrina in motnje v koordinaciji vida z obema očesoma pri otroku izzovejo neprijeten občutek, ko se želi osredotočiti na delo. Kadar otrok določenih vidnih spretnosti zaradi slabšega vida ne razvije, postane učenje težavno in stresno. Sam otrok težav z vidom ne more spoznati. Pri opisanih simptomih je torej pomembno, da vid preverite s pregledom pri zdravniku ali optometristu.

Veliko večino težav z vidom pri otrocih rešimo s predpisom primernih očal. Otroku bo boljši vid olajšal delo in napredovanje v šoli pa tudi grajenje odnosov z vrstniki. Poskrbite pred vsakim šolskim letom za kontrolo vida, da bo imel vaš otrok boljše pogoje za uspešno šolsko leto na vseh področjih.  

 

mag. Kristina Mikek, dr.med.
specialistka oftalmologije

 Nazaj

Preberite tudi:

Zdravje oči

9 vitaminov za zdrave oči

Zdrava in uravnotežena prehrana je zelo pomembna za ohranjanje dobrega vida in zdravih oči.

Zdravje oči

5 očesnih znakov pri katerih lahko sami posumite na sistemske bolezni

Spoznajte značilne očesne spremembe, ki jih lahko odkrijete sami in so povezane z resnimi sistemskimi obolenji. Če prepoznate takšne znake, je na mest...

Zdravje oči

Tri življenjska obdobja, ko največ pridobimo z operacijo dioptrije

Tudi vas očala ovirajo? Ste naveličani, da pričenjate dan z meglenim vidom? Razmišljate o operaciji dioptrije in z odločitvijo stalno odlašate?  V vs...

Brezplačni posvet

Prijavite se na brezplačni posvet za operacijo dioptrije z našim zdravnikom. 

Telefonski posvetAmbulantni posvet