Sončna očala

Sončna očala so danes veliko več kot le zaščita pred soncem. Z njimi določite osebnost in slog, izbirate pa lahko na lestvici od sofisticirano klasičnih do moderno ekscentričnih retrookvirjev. Če želite kakovostna očala, ki ne bodo le odraz najboljšega sloga v mestu, ampak bodo prispevala tudi k zdravju vaših oči, je pomembno, da jih ne kupujete na stojnicah, temveč se ponje odpravite v zaupanja vredno optiko. Ne nazadnje – sončna očala si lahko omislite tudi z dioptrijo. 

Zakaj jih potrebujemo? 

Ali ste vedeli, da lahko dolgotrajna izpostavljenost UV-žarkom brez očal povzroči različne bolezni oči? Najpogosteje se pojavi suhost oči, kar pomeni, da vlažilne žleze prenehajo delovati. V ekstremnih primerih pa čezmerna izpostavljenost soncu brez očal lahko povzroči tudi hude alergije.

UV-žarki pa niso najmočnejši poleti, zato sončnih očal ne potrebujete le takrat, ko ste na morju ali ko se želite v svojem najboljšem slogu sprehoditi po mestu. Kakovostna očala so še pomembnejša takrat, ko se odpravite v gore ali na sneg.

Kako izbrati dobra sončna očala?

Ker so oči občutljive, je pri izbiri sončnih očal kakovost na prvem mestu. Najpomembnejša je seveda kakovostna UV-zaščita – poiščite sončna očala z UVA- in UVB-zaščito, predvsem pa je pomembno, da optiku zaupate, kakšen je vaš življenjski slog in kako preživljate prosti čas zunaj. Vsem, ki veliko časa preživite na vodi, priporočamo polarizirana sončna očala, ki poleg UV-zaščite zmanjšujejo tudi bleščanje. Osebam z zelo visoko dioptrijo ne priporočamo očal s pretežkimi okvirji, saj lahko v kombinaciji s težkimi stekli pustijo trajne sledi na nosu in ličnicah. Ne pozabite tudi na dovolj velika očala, da prekrijejo celotne oči in se kar najbolje podajo obliki vašega obraza. Preberite več o tem, kako izbrati kakovostna sončna očala

Zakaj tudi otroci potrebujejo sončna očala?

Če otrok preživlja veliko časa na prostem, naj vedno, ko mu kožo namažete s kremo za zaščito pred soncem, nosi tudi sončna očala. Otroške oči so desetkrat občutljivejše za UV-žarke, saj imajo njihove oči večje zenice in čistejšo naravno očesno lečo, ki do očesne mrežnice prepušča tudi do 70 odstotkov več UV-svetlobe kot pri odraslemu. Zato je pri otrocih še toliko pomembneje, da sončnih očal ne kupujete na stojnicah, pač pa pri optiku izberete kakovostna, ki bodo res služila svojemu namenu.

Ali so lahko tudi sončna očala z dioptrijo?

Da, praviloma lahko za vsak okvir sončnih očal, ki ga izberete, zagotovimo tudi stekelca z dioptrijo in ustrezno UV-zaščito ter zatemnitvijo. Prav tako lahko izberete katerega od drugih okvirjev, ki niso v asortimentu sončnih očal, mi pa bomo poskrbeli za ustrezna stekla.

Ali se UV-zaščita v sončnih očalih lahko obrabi?

Raziskave, ki so jih izvedli v različnih državah sveta, so pokazale, da izpostavljenost UV-svetlobi skozi čas res povzroči, da stekla ne nudijo več zaščite, ki je optimalna, zato je smiselno, da očala redno menjavate. V Braziliji jih uporabniki na primer zamenjujejo približno vsaki dve leti, seveda pa je to odvisno od tega, kje jih izpostavljate sončni svetlobi. Konec koncev so sončna očala tudi modni dodatek in si večina že zato čez nekaj let zaželi spremembe.