Kontaktne leče

Kontaktne leče so hitra rešitev za tiste, ki ne želite nositi očal ali pa vas ta ovirajo pri aktivnem življenjskem slogu. Hkrati zagotavljajo tudi širše vidno polje kot večina korekcijskih očal. Ker obstaja več vrst kontaktnih leč, lahko kombinirate tudi nošenje očal in kontaktnih leč, kot se na primer marsikdo za kontakte leče odloča poleti, ko jih kombinira s sončnimi očali brez dioptrije. V vsakem primeru je pomembno, da izbirate kontaktne leče, ki so kakovostne in so glede na vaš vid z ustrezno dioptrijo.

Kako do leč?

Kontaktne leče lahko kupite takrat, ko veste, katero dioptrijo potrebujete na njih. To pomeni, da morate redno opravljati preglede za predpis kontaktnih leč.

Tudi kadar ocenite, da se vam vid ni poslabšal, je smiselno, da se redno odločate za pregled oči, saj lahko okulist odkrije morebitne spremembe na očeh, ki še ne vplivajo na dioptrijo.

Katere vrste kontaktnih leč obstajajo?

Pri nakupu kontaktnih leč, še posebej, če se zanje odločate prvič, vam bo optik zastavil več vprašanj, na primer o tem, kakšno trdoto leč želite in za kateri namen. Leče se namreč razlikujejo tudi po tem, koliko časa jih lahko uporabljate.

Mehke in poltrde kontaktne leče

Mehke kontaktne leče so mehkejše, torej je njihova oblika manj določena in se med nošenjem oblikujejo na očesu uporabnika. Zato se jih uporabniki lažje navadijo uporabljati, po drugi strani pa z njimi ni mogoče popravljati težjih okvar vida (npr. zelo močnega astigmatizma). Zaradi sestave, ki omogoča fleksibilnost, je njihova življenjska doba krajša, zato jih je treba menjavati pogosteje.

Poltrde kontaktne leče so nekoliko trše in po obliki bolj prilagojene uporabniku že ob izdelavi, zato je z njimi tudi lažje odpravljati težje okvare vida (npr. zelo močan astigmatizem).

Dnevne kontaktne leče in leče za ponovno uporabo

Med dnevnimi kontaktnimi lečami in lečami za dnevno uporabo je ključna razlika ta, ali jih morate čistiti ali ne. Če namreč uporabljate dnevne kontaktne leče, vsak dan uporabite nov par, to pa pomeni, da ne potrebujete pribora za shranjevanje ali čiščenje leč. Leče za večkratno uporabo pa je treba vsak večer očistiti in ustrezno shranjevati. Obe vrsti lahko tudi izmenjujete – na primer na potovanjih, kjer vas skrbi hramba ali čiščenje, lahko uporabljate dnevne, tudi če doma uporabljate mesečne.

Barvne leče - za spremembo videza

Tudi z lečami lahko dosežete spremembo videza, čeprav morda od daleč ne bo tako opazna kot pri očalih. Na prodaj so namreč tudi barvne leče, s katerimi lahko spremenite barvo oči in ki kljub temu upoštevajo vašo dioptrijo. So pa tovrstne leče primernejše za posebne priložnosti.

Kako skrbeti za leče?

Posebno nego zahtevajo kontaktne leče za večkratno uporabo, ne pa tudi dnevne leče. Pomembno je, da imate pri rokovanju z lečami vedno čiste roke, poskrbeti pa morate tudi za vedno čisto posodico za shranjevanje leče. Ko pred spanjem odstranite lečo iz oči in jo položite v posodico s tekočino, namenjeno za kontaktne leče, se očisti. Zjutraj vstavite lečo v oko in jo poskusite čim manj preprijemati. Če imate težave, jo položite na dlan, polijete s tekočino in ponovno poskusite vstaviti v oko.

Kaj je glavna razlika med mehkimi, poltrdimi in trdimi lečami?

Razlika med njimi je v vrsti materiala, iz katerega so izdelane. Mehke leče so iz materiala, ki prepušča največ kisika, zato so najudobnejše za nošenje. Te leče uporablja 99 odstotkov uporabnikov leč. Za poltrde leče je značilna manjša prepustnost kisika in se uporabljajo predvsem pri pacientih s keratokonusom ter z visokimi stopnjami astigmatizma, ki ga z mehkimi lečami ni možno korigirati. Trde leče se ne uporabljajo več, ker so jih poltrde popolnoma nadomestile.

 

Katera leča je zame najbolj primerna?

Na to vprašanje ne moremo dati vnaprejšnjega in splošnega odgovora. Ljudje smo različni in take so tudi naše potrebe, zato najprimernejše kontaktne leče za posameznika izberemo na podlagi pregleda oči in pogovora o njegovem življenjskem slogu.

Ali lahko uporabljam mehke leče, če imam astigmatizem?

Da. Obstajajo tudi različne dnevne, 14-dnevne in mesečne mehke kontaktne leče s korekcijo astigmatizma.

Kakšna je nevarnost, če 14-dnevne leče uporabljam en mesec?

Ob daljši uporabi leč se manjša njihova prepustnost za kisik, v njih pa se nabira vedno več proteinov in lipidov iz solz, kar povzroča tveganje za razvoj bakterijske okužbe roženice. Zaradi slabše preskrbe roženice s kisikom se v njej začnejo tudi kronične spremembe v obliki razraščanja drobnih žilic, ki postopno okvarijo roženico. Na ta način namreč telo poskuša izboljšati preskrbo tega tkiva s kisikom. S prostim očesom tega ne vidimo, je pa lepo vidno pod mikroskopom pri mnogih dolgotrajnih uporabnikih leč.