Zdravljenje keratokonusa roženice

Z najsodobnejšo metodo zdravljenja keratokonusa, CXL – crosslinking, je možno zaustaviti napredovanje bolezni in ohraniti roženico. Če so vam ugotovili to obolenje, ne odlašajte z zdravljenjem, saj nošenje kontaktnih leč ni učinkovita alternativa, ki bi vas obvarovala pred presaditvijo roženice.

Pri kom se pojavi keratokonus roženice?

Vzrok za roženični keratokonus, nevnetno obolenje roženice, ki ob napredovanju bolezni postaja vse tanjša in vse bolj izbočena, še ni povsem znan. Delno ga pogojuje dednost, lahko se pojavi tudi pri tistih, ki so si zaradi alergij več let drgnili oči. Prva znamenja, ob katerih posumimo na bolezen, so čedalje slabša vidna ostrina in stalne spremembe dioptrije očal ali kontaktnih leč. Včasih se ob tem pojavijo tudi dvojni vid pri gledanju z enim očesom, bleščanje ali občutljivost za svetlobo. V zgodnjih fazah bolezni večina pacientov še dobro vidi z očali, pozneje se jim za izboljšanje vida običajno predpišejo poltrde kontaktne leče, ki pa ne zaščitijo roženice pred napredovanjem deformacije.

Kakovost in dostopnost

Metodo crosslinking roženice, s katero upočasnimo ali ustavimo razvoj bolezni in se tako izognemo potrebi po presaditvi roženice, je v Slovenijo prva vpeljala ravno naša zdravnica, dr. Kristina Mikek, ki o tem zdravljenju redno vodi tudi tečaje na mednarodnih srečanjih Evropskega združenja za kataraktno in refraktivno kirurgijo (ESCRS). S pravilno diagnostiko in z zgodnjim ukrepanjem lahko s tem posegom zavremo napredovanje tega tihega obolenja, ki sicer postopno vodi v propad roženice in izgubo vida.

Do izboljšanja vidne ostrine po zdravljenju pride zelo postopno in predvsem pri tistih, ki smo jih zdravili zaradi manj napredovale oblike keratokonusa. Naši rezultati dokazujejo, da zdravljenje keratokonusa z metodo crosslinking pri 97 odstotkih pacientov dolgoročno zaustavi napredovanje bolezni in tako zaščiti roženico. Pri več kot 80 odstotkih pacientov s tem zdravljenjem dosežemo tudi izboljšanje vidne ostrine.

Cenik

Pogosta vprašanja

Bo po operativnem posegu moj vid boljši?

Poseg ni namenjen predvsem izboljšanju vida, temveč z njim poskušamo zavreti napredovanje bolezni in se tako izogniti potrebi po presaditvi roženice. Seveda pa se ob tem trudimo ohraniti tako vidno ostrino, s katero je pacient še zadovoljen. Kakšen bo vid po operaciji, je odvisno predvsem od stopnje prizadetosti roženice. Lahko ostane nespremenjen, pri mnogih pa se nekoliko izboljša.

Je po uspešnem zdravljenju možno odpraviti še dioptrijo z laserjem?

Pri tistih, kjer je bila bolezen odkrita v zgodnji fazi ter uspešno zdravljena po metodi crosslinking, je pozneje ob stabilni dioptriji in dovolj debeli roženici možno izvesti še površinsko lasersko odpravo dioptrije z metodo LASEK.

Kdaj je najprimernejši čas, da se odločim za zdravljenje?

Glede na potrjene odlične rezultate zdravljenja keratokonusa z metodo crosslinking ter njeno varnost svetujemo, da se zdravljenje izvede v čim zgodnejši fazi. Tako z zdravljenjem ne le obvarujemo roženico, pač pa ohranimo tudi dober vid.

Je priporočljiva izvedba zdravljenja na obeh očeh, tudi če je vid slab le na enem očesu?

Bolezen običajno prizadene obe očesi, vendar ne napreduje z enako hitrostjo. Sprva je pogosto slab vid le enega očesa. Če s preiskavami potrdimo začetek razvoja bolezni tudi drugega očesa, svetujemo, da se zdravljenje izvede na obeh očeh. Tako preprečimo, da bi prišlo do poslabšanja vida tudi boljšega očesa

Preberite tudi:

Operativni posegi

Zdravljenje keratokonusa roženice

Z najsodobnejšo metodo zdravljenja keratokonusa, CXL – crosslinking, je možno zaustaviti napredovanj...

Estetske storitve

Odstranitev bradavic in cist v predelu oči

V predelu okoli oči se iz najrazličnejših vzrokov lahko pojavijo spremembe, ki povzročajo vnetje, ot...

Operativni posegi

Odprava visoke dioptrije s fakično lečo

Če je dioptrija pri vas zelo visoka, je vaše prvo jutranje opravilo zelo verjetno iskanje očal. In k...