Specialistični okulistični pregled

Tudi če nimate težav, ne bo odveč, če oči vsake toliko časa pokažete strokovnjakom, ki bodo znali preveriti, ali se na njih pojavljajo nepravilnosti, ki bi lahko pomenile začetek kakega obolenja. Če opažate, da se vam vid slabša, je tak pregled nepogrešljiv.

Kdo ga potrebuje?

Temeljit pregled oči bi moral biti stalnica pri vsakomer, ki opaža, da se mu vid slabša. Številna očesna obolenja v zgodnjih fazah potekajo prikrito. V nekaterih primerih lahko s predpisom očal začetno poslabšanje vida celo izboljšamo. Pacienti z obolenji, kot so keratokonus, glavkom, degeneracija rumene pege in odstop mrežnice, na pregled prepogosto pridejo šele v fazi izrazitega poslabšanja vida, ko so v očesu nastale že nepopravljive okvare. Da bi bilo takih primerov čim manj, redne kontrolne preglede pri okulistu priporočamo vsem, ki nosijo očala ali kontaktne leče, ter tudi tistim, pri katerih je že bilo ugotovljeno kako očesno obolenje ali se zdravijo zaradi bolezni, ki lahko negativno vplivajo na oči (sladkorna bolezen, povišan krvni tlak).

Kakovost in dostopnost

Med splošnim okulističnim pregledom lahko ugotovimo morebitne bolezenske spremembe na očeh in tudi sume na nekatera druga bolezenska stanja v telesu. V očesnem centru Morela okulisti zato natančno pregledamo sprednje, povrhnje predele očesa, očesno ozadje z mrežnico in izmerimo očesni tlak. Če na očesu opazimo kakršnakoli znamenja nepravilnosti, pa v odvisnosti od suma na vrsto obolenja izvedemo še dodatne specialne očesne preiskave.

Tak celovit pregled oči zahteva diagnostične naprave, ki jih v večini okulističnih ambulant v optikah ni, in dobro uro vašega časa.

Cenik

Pogosta vprašanja

Kaj obsega specialistični okulistični pregled?

Pri splošnem pregledu zdravnik najprej izmeri dioptrijo in določi vidno ostrino. Vedno izmeri tudi očesni tlak ter z biomikroskopom pregleda sprednje dele očesa, torej roženico in očesno lečo. Sledita širjenje očesne zenice s kapljicami in skrben pregled očesnega ozadja. Pri nekaterih obolenjih je treba po splošnem pregledu izvesti še nekatere dodatne preiskave, kot so pregled vidnega polja ali na primer lasersko slikanje očesnega ozadja. Te preiskave sicer niso del standardnega pregleda, običajno pa jih lahko opravite v okviru enega obiska našega centra.

Lahko po pregledu vozim?

Približno dve uri po pregledu boste zaradi razširjenih zenic videli nekoliko zamegljeno. V tem času niste sposobni upravljanja z vozili. Pacientom svetujemo, da na tak pregled pridejo s spremstvom ali uporabijo javni prevoz.

Kako pogosti naj bodo pregledi pri okulistu?

Splošnega pravila ni. Pogostost pregledov je odvisna od starosti, morebitnih že znanih očesnih obolenj ali spremljajočih splošnih telesnih obolenj, saj nekatera vplivajo tudi na vid. Redni obdobni pregledi so tako priporočljivi pri tistih s sladkorno boleznijo, pri povišanem očesnem tlaku (glavkomu), pri nekaterih boleznih očesnega ozadja (mrežnice), pri kroničnih obolenjih roženice (na primer keratokonusu) in tudi pri vseh, ki so redni uporabniki kontaktnih leč.

Koliko časa potrebujem, da opravim pregled?

Predvidevajte, da se boste v ambulanti zadržali približno eno uro. Po meritvah dioptrije, očesnega tlaka in pregledu sprednjih očesnih delov je treba s kapljicami razširiti očesno zenico, kar traja 15-20 minut. Sledi še pregled očesnega ozadja in v nekaterih primerih glede na ugotovitve pregleda še katera od dodatnih preiskav.

Preberite tudi:

Specialistični pregledi

Pregled za predpis očal ali kontaktnih leč

Pregled za predpis očal je običajno del celovitega splošnega okulističnega pregleda, razen kadar ga...

Specialistični pregledi

Specialistični okulistični pregled

Celovita diagnostika z najsodobnejšo opremo.

Operativni posegi

Zdravljenje keratokonusa roženice

Z najsodobnejšo metodo zdravljenja keratokonusa, CXL – crosslinking, je možno zaustaviti napredovanj...