Pregled za predpis očal ali kontaktnih leč

Pregled za predpis očal je običajno del celovitega splošnega okulističnega pregleda, razen kadar ga opravimo samo zaradi želje po novih očalih. V tem primeru zadostuje, da ocenimo vidno ostrino in določimo očesno dioptrijo z refraktometrom.

Kdo ga potrebuje?

Ko začnete ugotavljati, da ves čas napenjate oči in ne vidite več ostro, naj si bo na daleč ali na blizu, je zaman upati, da se bo vid vrnil sam od sebe. Če vas ob tem muči še glavobol, je zadnji čas, da nehate utrujati oči in poskrbite za pravilno izmero dioptrije.

Kakovost in dostopnost

Za vse preglede uporabljamo najsodobnejšo opremo, ki omogoča zelo natančno merjenje, končno dioptrijo za očala ali kontaktne leče pa vam predpišemo na podlagi vaše subjektivne presoje kakovosti vida, ki jo ocenite s preizkušanjem korekcijskih stekel z različno lomnostjo. Končna dioptrija bo pri nas zagotovo izmerjena pravilno. Pravilno pa se boste odločili tudi, če boste v naši optiki Morela izkoristili znanje optikov in si pustili svetovati glede izbire pravih stekel in okvirjev, najprimernejših za vaš obraz in življenjski slog.

Cenik

Pogosta vprašanja 

Koliko časa dnevno lahko nosim kontaktne leče?

Priporočena dnevna nošnja kontaktnih leč je osem ur. Če jih nosite dlje od priporočenega časa, lahko škodujejo očem.

kako vem, ali sem primeren za nošenje kontaktnih leč?

Tehnologija kontaktnih leč je napredovala, zato so kontaktne leče večinoma primerne za vsakogar. Primerna leča za posameznika se določi na prvem specialističnem pregledu za kontaktne leče.

Zakaj mi je oftalmolog za očala in kontaktne leče predpisal različni dioptriji?

Dioptrija na očalih in kontaktnih lečah je različna, saj se spreminja glede na oddaljenost optičnega medija od očesa. Kontaktna leča je neposredno na očesu, zato se njena dioptrija razlikuje od očal, ki so od očesa oddaljena nekaj milimetrov.

Zakaj zdravnik na pregledu priporoča točno določene kontaktne leče?

Zdravnik na pregledu opravi določene meritve dioptrije, premera in bazne krivine očesa ter na podlagi teh določi primerno kontaktno lečo za pacienta, ki je najugodnejša za nošenje. Zaradi različnih dejavnosti pacientov se predpisujejo kontaktne leče z različno dobo nošenja.

Ali lahko nosim samo kontaktne leče, brez uporabe očal?

Kontaktne leče niso nadomestilo za očala, ampak so le dopolnilo.

Zakaj kljub visoki kakovosti kontaktnih leč še vedno prihaja do težav pri nošenju?

Najpogostejša vzroka za težave pri nošenju kontaktnih leč sta neupoštevanje higiene in pretečeni rok uporabe.

V katerem časovnem obdobju je treba na ponovni pregled za kontaktne leče ali očala?

Za kontaktne leče je priporočljivo opraviti pregled enkrat letno, medtem ko za očala priporočeno na vsaki dve leti, razen če pacient predhodno opazi kako spremembo.

Kaj storiti, ko postanejo oči pri nošenju kontaktnih leč razdražene?

Če oči pri nošenju kontaktnih leč postanejo suhe in občutljive, je treba pogosteje uporabljati umetne solze in se za dodatno mnenje posvetovati z oftalmologom ali optometristom.

Mi lahko kontaktna leča uide za oko?

Ne, to se ne bo zgodilo, saj se veznica, ki pokriva beli del očesa, povezuje z notranjostjo vek, zato leča ne more uiti za oko.

Katera je glavna razlika med mehkimi, poltrdimi in trdimi kontaktnimi lečami?

Razlika med njimi je v vrsti materiala, iz katerega so izdelane. Mehke leče so iz materiala, ki prepušča največ kisika, zato so najudobnejše za nošenje. Te leče uporablja 99 odstotkov uporabnikov leč. Za poltrde leče je značilna manjša prepustnost kisika in se uporabljajo predvsem pri pacientih s keratokonusom ter z visokimi stopnjami astigmatizma, ki ga z mehkimi lečami ni možno korigirati. Trde leče se ne uporabljajo več, ker so jih poltrde popolnoma nadomestile. 

Katera leča je zame najprimernejša?

Na to vprašanje ne moremo dati vnaprejšnjega in splošnega odgovora. Ljudje smo različni in take so tudi naše potrebe, zato najprimernejše kontaktne leče za posameznika izberemo na podlagi pregleda oči in pogovora o njegovem življenjskem slogu.

Ali lahko uporabljam mehke kontaktne leče, če imam astigmatizem?

Da. Obstajajo tudi različne dnevne, 14-dnevne in mesečne mehke kontaktne leče s korekcijo astigmatizma.

Kolikšna je nevratnost, če se 14-dnevne leče uporabljajo en mesec?

Ob daljši uporabi leč se manjša njihova prepustnost za kisik, v njih pa se nabira vedno več proteinov in lipidov iz solz, kar povzroča tveganje za razvoj bakterijske okužbe roženice. Zaradi slabše preskrbe roženice s kisikom se v njej začnejo tudi kronične spremembe v obliki razraščanja drobnih žilic, ki postopno okvarijo roženico. Na ta način namreč telo poskuša izboljšati preskrbo tega tkiva s kisikom. S prostim očesom tega ne vidimo, je pa lepo vidno pod mikroskopom pri mnogih dolgotrajnih uporabnikih leč.

Preberite tudi:

Specialistični pregledi

Pregled za predpis očal ali kontaktnih leč

Pregled za predpis očal je običajno del celovitega splošnega okulističnega pregleda, razen kadar ga...

Specialistični pregledi

Specialistični okulistični pregled

Celovita diagnostika z najsodobnejšo opremo.

Operativni posegi

Zdravljenje keratokonusa roženice

Z najsodobnejšo metodo zdravljenja keratokonusa, CXL – crosslinking, je možno zaustaviti napredovanj...