Operacija sive mrene

Če opazite, da pri slabi osvetlitvi slabše vidite, težje prepoznavate barve, če se vam na sončni svetlobi preveč blešči ali celo vidite dvojno sliko, se prijavite na okulistični pregled. Zdravnik bo preveril, ali imate morda sivo mreno, in vam svetoval v zvezi z operacijo. V našem centru letno izvedemo več kot tisoč operacij sive mrene, operacije pa opravljamo tudi kot koncesionarji.

Pri komu se pojavi siva mrena?

Na razvoj bolezni vpliva veliko dejavnikov, najpogostejši pa je dedna zasnova. Če se je bolezen pojavila pri obeh izmed vaših staršev, je veliko možnosti, da se bo s starostjo razvila tudi pri vas. Nekoliko bolj so zanjo dovzetne ženske, na kar vplivajo hormonske spremembe v menopavzi, pa tudi kadilci in tisti, ki oči pretirano izpostavljajo UV-žarkom. 

Izbira optimalne leče z analizo vida

Na trgu je veliko različnih večžariščnih leč. Se kdaj vprašate, kako zdravniki vemo, katera je prava za vas? Ljudje smo si vendar različni in tako so različni tudi načini, kako uporabljamo svoje oči – le-ti se razlikujejo glede na življenjski slog, konjičke, poklic, kaj radi počnemo v prostem času. Pri izbiri prave leče so se zdravniki doslej zanašali na pripoved pacienta, ki je vedno subjektivna, sedaj pa imamo na voljo posebne 'druge oči', ki budno spremljajo vsak vaš pogled in nam pomagajo odkriti, katera leča bo najprimernejša za vaš edinstveni stil življenja.

Da bi svojim pacientom omogočili čim boljši vid in zadovoljstvo po posegu, smo kot prvi v Sloveniji v sodelovanju s švicarskim podjetjem uvedli možnost meritev posebnosti vašega vida z Vivior Monitorjem. Gre za majhen merilec, ki ga za 36 ur namestite na svoja očala. Merilec beleži, kako se vaš vid vede med vašimi vsakodnevnimi dejavnostmi. Podatki, ki jih zabeleži Vivior Monitor, so našim zdravnikom v neprecenljivo in objektivno pomoč. Na podlagi meritev računalniški algoritem predlaga najprimernejšo lečo za vsakega pacienta.

Kakovost in dostopnost

Edino učinkovito zdravljenje sive mrene je kirurški poseg, za katerega se večina odloči, ko je slabši vid ovira pri vsakodnevnih aktivnostih. Taka operacija je hkrati priložnost, da se znebite tudi očal za branje. Povprašajte zdravnika ob pregledu o možnosti za vstavitev multifokalne leče. Gre za enega najvarnejših in najpogostejših očesnih posegov, ki pri tistih z zdravim očesnim ozadjem omogoča ponovno vzpostavitev 100-odstotne vidne ostrine. Slabši vid kljub operaciji je lahko pri bolnikih z nekaterimi spremljajočimi očesnimi obolenji. Posege izvajamo v moderni operacijski dvorani z najsodobnejšo tehnološko opremo, kar skupaj z bogatimi izkušnjami naših zdravnikov zmanjšuje tveganje za morebitne zaplete na najnižjo možno stopnjo. To dokazuje tudi naša statistika, saj je bilo v zadnjih desetih letih pri operacijah sive mrene manj kot en promile zapletov.

Tehnološka novost, ki se hitro uveljavlja tudi na področju operacije sive mrene, je menjava leče z robotskim femtosekundnim laserjem. Taka tehnika operacije omogoča zelo precizno odstranitev okvarjene naravne leče in zagotavlja optimalno umestitev umetne leče. Okrevanje po posegu je lahko tako še hitrejše in vid kakovostnejši.

V našem centru operacijo sive mrene opravljamo tudi na koncesijo; v tem primeru potrebujete napotnico osebnega zdravnika.

Cenik

Pogosta vprašanja

Bom videl takoj po posegu?

Vid je takoj po posegu zaradi razširjene očesne zenice in močne svetlobe mikroskopa, ki osvetljuje oko med posegom, nekoliko zamegljen. Pacienti, ki nimajo degenerativnih sprememb na očesnem ozadju in pri katerih med posegom ni prišlo do zapletov, praviloma vidijo ostro že naslednji dan po operaciji.

Kako dolga je življenska doba znotrajočesne leče?

Leče, ki jih vstavljamo v oko pri operaciji sive mrene, so zasnovane tako, da naj bi ostale nespremenjene do konca življenja.

Kaj pridobim, če se odločim za operacijo z multifokalno lečo?

Če se boste odločili za vstavitev monofokalne leče, boste po operaciji še vedno potrebovali očala za branje, z izbiro multifokalnih leč pa boste ostro videli tako na daljavo kot na bližino. Dodatnih očal ne boste več potrebovali in boste tako privarčevali tudi pri stroških korekcijskih očal.

Ali se pri operaciji sive mrene uporablja tudi laser?

Da, če se odločite za izvedbo operacije z najnovejšo lasersko tehniko. Pri tej uporabimo robotski femtosekundni laser za odstranitev okvarjene naravne leče in pripravo ležišča za umestitev umetne leče. S to tehnologijo operativni poseg izvedemo še precizneje, okrevanje pa je lahko hitrejše in vidna ostrina boljša. Druge vrste laser, imenovan YAG laser, pa uporabimo, če v nekaj mesecih po vstavitvi umetne znotrajočesne leče zadnja lečna ovojnica postane motna, kar ponovno poslabša vid. Pri takih pacientih motno ovojnico prekinemo z laserjem in jim tako ponovno izboljšamo vid. Pri tem posegu gre za preprost, nekaj minut trajajoč poseg, ki ga opravimo kar med ambulantnim pregledom in z njim hitro spet vzpostavimo popolno vidno ostrino.

Preberite tudi:

Operativni posegi

Operacija sive mrene

Operacija sočasno omogoča tudi odpravo dioptrije.

Operativni posegi

Odprava visoke dioptrije s fakično lečo

Če je dioptrija pri vas zelo visoka, je vaše prvo jutranje opravilo zelo verjetno iskanje očal. In k...

Operativni posegi

Operacija dioptrije z lečo

Če ste starejši od 40 let in opažate, da časopis ob branju držite čedalje bolj stran od sebe, vas ze...