Odstranitev bradavic in cist v predelu oči

Kdo je primeren?

Različne ciste, bradavice in drugi izrastki, ki se pojavijo na vekah in ob očeh, so precej pogost pojav. Večinoma motijo predvsem videz, včasih pa tudi vid. Za odstranitev se lahko odločite tudi, ko so spremembe na koži še zelo majhne, saj tudi take z izjemno preciznimi instrumenti lahko odstranimo. Tovrstne spremembe je smiselno odstraniti čim prej, saj je odstranitev manjših sprememb preprostejša, brazgotinjenja kože na mestu odstranitve pa skoraj ni. Zgodnja odstranitev bradavic, ki so pogosto virusnega izvora, učinkovito prepreči tudi njihovo širjenje in pojavljanje novih.

V predelu okoli oči se iz najrazličnejših vzrokov lahko pojavijo spremembe, ki povzročajo vnetje, otekline ali kako drugače dražijo oko. Te spremembe se lahko uspešno zdravijo z manjšimi ambulantnimi kirurškimi posegi, ki jih vse izvajamo tudi v našem očesnem centru.

 

Pogosta vprašanja

Zakaj se pojavljajo bradavice in ciste?

Bradavice se običajno pojavljajo kot reakcija kože na viruse. Rastejo počasi, občasno srbijo ali se vnamejo in tako povzročajo neprijeten občutek ali bolečino. Ciste pa nastanejo, ko se loj ali znoj nakopiči pod kožo, v žlezi. Če se pojavijo na robu veke, lahko motijo tudi vid.

Je treba spremembe nujno odstraniti?

Ne, je pa priporočljivo. Bradavice se lahko širijo, tako po številu na koži kot tudi po velikosti. Ciste pa lahko hitro rastejo in s tem ogrožajo vid.

Kako velika mora biti sprememba, da jo lahko odstranimo?

Tudi zelo majhne ciste in bradavice lahko povzročajo težave pri vidu, hkrati pa so moteče zaradi vnetja, srbenja ali povzročanja neprijetnega občutka. Z natančnimi kirurškimi instrumenti lahko odstranimo tudi zelo majhne spremembe. Ni torej treba čakati, da se povečajo.

Ali je po odstranitvi videti brazgotino?

Koža okrog oči je zelo tanka, ampak se hitro celi. Sledi brazgotine so odvisne predvsem od velikosti spremembe. Če je bila sprememba manjša, lahko po posegu ni nobene sledi, če pustimo, da sprememba preveč zraste, preden jo odstranimo, pa po posegu lahko ostanejo manjše brazgotine.

Preberite tudi:

Estetske storitve

Odstranitev bradavic in cist v predelu oči

V predelu okoli oči se iz najrazličnejših vzrokov lahko pojavijo spremembe, ki povzročajo vnetje, ot...

Operativni posegi

Zdravljenje keratokonusa roženice

Z najsodobnejšo metodo zdravljenja keratokonusa, CXL – crosslinking, je možno zaustaviti napredovanj...

Operativni posegi

Odprava visoke dioptrije s fakično lečo

Če je dioptrija pri vas zelo visoka, je vaše prvo jutranje opravilo zelo verjetno iskanje očal. In k...