Odprava starostne dioptrije z vstavitvijo multifokalne leče

Če ste starejši od 40 let in opažate, da časopis ob branju držite čedalje bolj stran od sebe, vas zelo verjetno muči starostna daljnovidnost, ki prej ali slej doleti vsakogar. A če se ne morete sprijazniti z očali za branje in omejitvami, ki jih starostna daljnovidnost prinese, vam lahko z vstavitvijo multifokalne leče pomagamo do odličnega vida.

Kdo je primeren?

Najprimernejši kandidati za tak poseg ste tisti, ki se vam starostna daljnovidnost pojavi ob predhodni dioptriji, najsibo ob kratkovidnosti ali daljnovidnosti. Pri takih pogojih namreč z operacijo dosežemo najboljše rezultate

Rešite Test

Kakovost in dostopnost

Vse leče, ki jih pri odpravi starostne dioptrije z vstavitvijo multifokalne leče uporabljamo pri Moreli, naročimo individualno in so tudi izdelane tako, da so natančno prilagojene vašim očem in dioptriji. Uporabljamo le najkakovostnejše, zanesljivo preizkušene leče najuglednejših proizvajalcev. Operativni poseg izvedemo z najsodobnejšo mikrokirurško tehniko. Smo med prvimi, ki so začeli uporabljati robotizirani laser pri operaciji zamenjave znotrajočesne leče. Z najsodobnejšo lasersko tehnologijo operativni poseg izvedemo še natančneje in za pacienta varneje. Femtosekundni robotski laser AMO Catalys, ki ga pri tem uporabljamo, zagotavlja najpreciznejšo umestitev znotrajočesne leče. Izkušenost očesnih kirurgov in optimalna tehnološka opremljenost ter uporaba najkakovostnejših leč so tisto, kar skupaj zagotavlja najboljšo vidno ostrino in kakovost vida po posegu.

Cenik

Pogosta vprašanja

Ali se lahko zgodi, da bom po takem posegu videl slabše kot prej?

To se lahko zgodi, če med operacijo pride do zapletov, kot so denimo, krvavitev v oko, odstop mrežnice, raztrganje zadnje leče ovojnice. Verjetnost kakega resnega zapleta pa je izjemno majhna, manj kot 0,1 promila. Pri naših pacientih do zdaj takega zapleta še ni bilo. 

Kaj je glavna razlika multifokalne keče v primerjavi z navadno?

Optika multifokalnih leč je zelo kompleksna in zasnovana tako, da uklanja svetlobo pod različnimi koti. Na tak način multifokalna leča kljub razviti starostni daljnovidnosti povrne vidno ostrino tako na daljavo kot na bližino. Po vstavitvi multifokalne leče pacienti ne potrebujejo očal za branje in daljavo. To velja tudi za paciente, ki potrebujejo operacijo sive mrene in so se odločili za vstavitev multifokalne leče.

Je možno, da čez čas pride do zamotnitve multifokalne leče?

Uporabljamo le multifokalne leče najuglednejših proizvajalcev, ki so dokazano varne in se tudi dolgoročno ne spreminjajo, tako da do zamotnitve leče praktično ne more priti. Zaplet, ki je možen, je pa tudi zelo preprosto rešljiv, je poznejši razvoj zamotnitve naravne zadnje lečne ovojnice – torej motnjava ovojnice, v kateri leži umetna očesna leča. To motnjavo, če do nje pride, odpravimo razmeroma preprosto z nekajminutnim povsem nebolečim ambulantnim laserskim posegom.

Ali je vstavljanje očesne leče boleč poseg?

Ne. Operativni poseg vstavljanja multifokalne leče je enak kot pri odpravi sive mrene. Izvedemo ga ambulantno, s kapljično anestezijo. Pri tem oko zelo preprosto, z vkapanjem kapljic lokalnega anestetika naredimo neobčutljivo in tako je poseg povsem neboleč.

Ali se pri operaciji starostne dioptrije uporablja tudi laser?

Da, tudi te posege lahko izvedemo z lasersko tehnologijo. V našem centru smo med prvimi začeli uporabljati femtosekundni robotski laser AMO Catalys, s katerim še precizneje izvedemo zamenjavo znotrajočesne leče. Okrevanje po posegu je lahko tako še hitrejše, kakovost vida pa boljša.

Preberite tudi:

Operativni posegi

Operacija sive mrene

Operacija sočasno omogoča tudi odpravo dioptrije.

Operativni posegi

Odprava visoke dioptrije s fakično lečo

Če je dioptrija pri vas zelo visoka, je vaše prvo jutranje opravilo zelo verjetno iskanje očal. In k...

Operativni posegi

Odprava starostne dioptrije z vstavitvijo multifok...

Če ste starejši od 40 let in opažate, da časopis ob branju držite čedalje bolj stran od sebe, vas ze...