Laserska operacija dioptrije

Predstavljajte si, da odprete oči in vidite. Da vam ni več treba loviti očal ob vsakem malo bolj dinamičnem gibu glave ali iskati krpice za brisanje potnih kapelj na steklih sredi najbolj napete športne akcije. S povsem nebolečim posegom vam lahko v 15 minutah ustvarimo skoraj popoln vid ter tako omogočimo neodvisnost od leč in očal.

Če se pred odločitvijo za lasersko odpravo dioptrije še vedno soočate s pomisleki zaradi varnosti, so ti neutemeljeni. Z razvojem sodobne tehnologije je laserska odprava dioptrije postala eden najvarnejših posegov. Najsodobnejša tehnika Femto iLASIK je v kombinaciji s topografijo 3D Contoura Vision in z optimizacijo Wavefront postala tako nežna in varna, da jo celo NASA uporablja za svoje astronavte.

dr. Kristina Mikek

Kdo je primeren?

Če ste stari od 20 do 40 let, imate zdrave oči, kratkovidnost pri vas pa ne presega dioptrije ‒8 oziroma daljnovidnost ne presega dioptrije +4, obstaja velika verjetnost, da ste primeren kandidat za trajno odpravo dioptrije z laserjem – ne glede na stopnjo astigmatizma.

Pri zelo visokih dioptrijah (kratkovidnost nad ‒8 ali daljnovidnost nad +4) ter pri težavah, povezanih s starostno daljnovidnostjo, so za izboljšanje vidne ostrine primernejše druge oblike operacij, predvsem posegi vstavitve očesne leče.

Rešite Test

Kakovost in dostopnost

Laserski posegi za odpravo dioptrije se izvajajo že več kot 30 let in številne raziskave so dokazale, da je to varna metoda, ki zagotavlja stabilno vidno ostrino tudi dolgoročno. Poznamo več tehnik laserske odprave dioptrije, s katerimi je bilo zdravljenih že več kot 50 milijonov pacientov po vsem svetu. Statistika kaže, da po takem posegu več kot 98 odstotkov pacientov na daljavo vidi ostro brez očal.

Ime Morela predstavlja visokokakovostne storitve, ki ih zagotavljamo z visokokakovostnim Excimer laserjem Allegretto Wavelight Eye-Q. Ta je med tehnično najbolj dovršenimi  Excimerlaserji, ki so v uporabi za odpravo dioptrije in omogočajo popolno individualizacijo postopka.

Končna cena postopka je odvisna od izbrane metode, saj niso vse metode laserske odprave dioptrije primerne za vse paciente.

Metodi odprave dioptrije

Pogosta vprašanja

Kako vem, ali je pri meni možna odprava dioptrije z laserjem?

Če ste stari od 20 do 40 let in če kratkovidnost pri vas ne presega dioptrije ‒8 ter daljnovidnost ni več kot +4 dioptrije ne glede na stopnjo astigmatizma, obstaja velika verjetnost, da ste primeren kandidat za trajno odpravo dioptrije z laserjem. Zanesljivo lahko o tem presodimo šele na podlagi informativnega posveta, ki je brezplačen.

Ali je refraktivna operacija boleč poseg?

Ne. Tako laserske operacije kakor tudi operacije z vstavitvijo znotrajočesne leče so povsem neboleči posegi, ki jih opravimo v lokalni anesteziji. Po operaciji se pri metodah povrhnjega glajenja roženice lahko pojavi nelagodje ali draženje očesa, ki ga preprečujemo s kapljicami ali tabletami proti bolečinam.

Je kaj znanega o dolgoročnih rezultatih laserske odprave dioptrije?

Laserske operacije za odpravo dioptrije se v različnih oblikah po svetu izvajajo že več kot tri desetletja. Ta poseg je zato zelo dobro raziskan, dolgoročni rezultati pa podrobno dokumentirani. Številne raziskave so dokazale, da je laserska odprava dioptrije tudi dolgoročno varna metoda, ki zagotavlja stabilno vidno ostrino za daljše obdobje.

Kako dolgo traja nova vidna ostrina?

Vse dozdajšnje študije kažejo, da najverjetneje do konca življenja. Klinične raziskave so pokazale, da kirurško spremenjena ukrivljenost roženice po operaciji z Excimer laserjem ostane nespremenjena.

Strah pred lasersko odpravo
dioptrije je odveč

Več kot

50 milijonov

posegov po svetu

Več kot

98 odstotkov

pacientov s povrnjeno ostrino vida

Več kot

99 odstotkov

pacientov po posegu ne potrebuje več očal

Preberite tudi

Operativni posegi

Operacija sive mrene

Operacija sočasno omogoča tudi odpravo dioptrije.

Operativni posegi

Odprava visoke dioptrije s fakično lečo

Če je dioptrija pri vas zelo visoka, je vaše prvo jutranje opravilo zelo verjetno iskanje očal. In k...

Operativni posegi

Operacija dioptrije z lečo

Če ste starejši od 40 let in opažate, da časopis ob branju držite čedalje bolj stran od sebe, vas ze...