Laserska odprava motnjav - vitreoliza

Notranjost očesa izpolnjuje prozoren gel, ki se imenuje steklovina. S staranjem se ta gel strukturno spreminja -  na nekaterih mestih se steklovina zgosti v motnjave različnih oblik, hkrati pa se prične steklovina tudi sesedati in odstopati. Vse to so naravni procesi, ki niso nevarni in večinoma zdravljenja ne potrebujejo. So pa večje zgostitve v steklovini pogosto zelo moteče za vid. Ljudje take spremembe opazijo kot plavajoče motnjave v vidnem polju. V tem primeru lahko z laserskim posegom motnjave odstranimo in s tem izboljšamo kvaliteto vašega vida in življenja.

Kdo je primeren?

Poseg je primeren za tiste, ki že dalj časa opažajo moteče plavajoče motnjave v centru vidnega polja. Pomembno je, da so motnjave relativno velike in ovirajo vid. Običajno se pojavijo pri ljudeh, ki so starejši od 50 let in imajo odstopljeno steklovino.

Poseg ni primeren za drobne pikčaste ali nitkaste motnjave, ki se pojavijo že prej, pogosto pri mlajših ljudeh. Takšnih motnjav z laserjem ne moremo odstraniti.

Kakovost in dostopnost

Gre za kratek in varen laserski poseg. Postopek je  neboleč, opravimo pa ga ambulantno. Običajno zadostujeta en do dva  30-minutna posega.

Pogosta vprašanja

Ali je poseg boleč?

Pri posegu uporabimo anestetik v kapljicah, tako da ne čutite nobene bolečine.

Ali obstaja velika možnost zapletov?

Možnost večjih zapletov po posegu je minimalna. Najpogosteje lahko pride do prehodnega povišanja očesnega pritiska, takrat za krajše obdobje zdravnik predpiše zdravilo v obliki očesnih kapljic.

Ali se težava lahko ponovi

Motnjava, ki smo jo odstranili, se ne pojavi več. Lahko (vendar redko) se lahko zgodi, da nastane kakšna nova motnjava.

Preberite tudi:

Operativni posegi

Operacija sive mrene

Operacija sočasno omogoča tudi odpravo dioptrije.

Operativni posegi

Odprava visoke dioptrije s fakično lečo

Če je dioptrija pri vas zelo visoka, je vaše prvo jutranje opravilo zelo verjetno iskanje očal. In k...

Operativni posegi

Operacija dioptrije z lečo

Če ste starejši od 40 let in opažate, da časopis ob branju držite čedalje bolj stran od sebe, vas ze...