Morelin zdravniški bilten

Kratke strokovne informacije in novice s področja oftalmologije.

November

November je mesec ozaveščanja o diabetesu

mag. Kristina Mikek, dr.med., specialist oftalmologije

Ne pozabimo na nujno preventivno skrb za vid in zdravje oči pri sladkornih bolniki

14. November obeležujemo kot svetovni dan sladkorne bolezni. Prav je, da ga izkoristimo tudi za ozaveščanje o učinkih te bolezni na očesno zdravje in vid. Razmeroma slabo poznano je dejstvo, da je sladkorna bolezen še vedno najpogostejši vzrok trajne okvare in izgube vida vida v razvitem svetu. Zgodnje odkritje bolezenskih sprememb bistveno izboljša možnosti za uspešno zdravljenje in preprečitev okvare ali izgube vida. Vsi sladkorni bolniki potrebujejo enkrat letno preventivni pregled oči, ki vključuje pregled očesnega ozadja.

Najbolj značilno očesno obolenje povezano s sladkorno boleznijo je diabetična retinopatija. S tem imenom opisujemo skupek značilnih patoloških sprememb na mrežnici, ki so neposredna posledica sladkorne bolezni. Za namene klasifikacije, ločujemo med makulopatijo, kjer so spremembe omejene bolj na rumeno pego ter retinopatijo, kjer gre za prisotnost okvar na celotni mrežnici. Pri diabetični retinopatiji ločujemo med začetno obliko, ki jo imenujemo neproliferativna retinopatija. V tej fazi so prisotne sprmembe na žilju z manjšimi izboklinami ter včasih iztekanjem tekočine in krvi. Povečana prepustnost žil lahko povzroči nastanek edema makule. Pri napredovalih oblikah diabetične retinoaptije pride do razraščanja novega žilja na mrežnici, zato jih imenujemo proliferativne. Prihaja do zapor v žilju mrežnice ter do pokanja in krvavitev novo rastočih žil. Brazgotinjenje v mrežnici lahko povzroči tudi odstop mrežnice.

Pravočasno zdravljenja diabetične retinopatije je še vedno pogosto zamujeno, saj zgodnje oblike tega obolenja praviloma niso simptomatske. Kronično zvišane vrednosti krvnega sladkorja postopno nepopravljivo okvarjajo drobno žilje očesne mrežnice. V kasnejših fazah bolezni se pričnejo pojavljati krvavitve na mrežnici, ki se lahko širijo tudi v steklovino.

Najpomembnejši dejavnik, ki zmanjšuje tveganje za nastanek diabetične retinopatije je dobra kontrola krvnega sladkorja. Skrbno vodenje sladkorne bolezni lahko prepreči nastanek diabetične retinopatije. Drugi pomembni dejavnik, ki vpliva na pojav in napredovanje diabetične retinopatije je povišan krvni tlak. Tudi z zdravljenjem tega, pomembno vplivamo na pojavnost in napredovanje diabetične retinopatije. Mogoče manj znan podatek je, da na razvoj diabetične retinopatije negativno vplivajo tudi povišane vrednosti holesterola. Zato je pri diabetikih še posebno pomembno tudi skrbno spremljanje in po potrebi zdravljenje povišanih vrednosti holesterola.

Napredovala diabetična retinopatija lahko povzroča številne zaplete, ki okvarjajo vid. Mednje sodijo krvavitve v steklovino s posledičnimi motnjavami ali celo prehodno izgubo vida, odstop mrežnice z značilnimi simptomi bliskanja, nenadnim povečanjem števila motnjav v vidnem polju ali izpadom dela vidnega polja ter tudi glavkom zaradi razraščanja novega žillja v predelu šarenice. Vsa ta stanja sama ali v kombinaciji lahko postopno vodijo v slepoto in nujno zahtevajo čim prejšnje ukrepanje.

Preventivni ukrepi pri preprečevanju nastanka diabetične retinopatije so razmeroma preprosti in zelo učinkoviti. Strnimo jih lahko v naslednje tri točke:

  • Dobro obvladovanje diabetesa. To naj poleg predpisane terapije vključuje tudi zdravo prehrano ter zadostno fizično aktivnost. Svetuje se vsaj 150 minut aerobne aktivnosti na teden.

  • Spremljanje in po potrebi zdravljenje povišanega krvnega tlaka in povišanih vrednosti holesterola. Pomembno vlogo naj ima pri tem tudi kontrola telesne teže, redna fizična aktivnost in uravnotežena prehrana.

  • Kadilci naj naredijo vse, da opustijo kajenje. Slednje zelo zvečuje tveganje za mnoge zaplete sladkorne bolezni, med drugim tudi za diabetično retinopatijo.


Odpravili smo čakalno dobo za koncesijsko operacijo sive mrene

mag. Kristina Mikek, dr.med., specialist oftalmologije

Za operacijo sive mrene na napotnico tudi pri nas ni več potrebno čakati. Na podlagi nedavno sprejetega zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema, smo od septembra dalje lahko povečali število koncesijskih operacij sive mrene. V dobrih dveh mesecih nam je uspelo operirati večino čakajočih pacientov. 

Ponujamo preproste načine naročanja za pregled za operacijo sive mrene preko telefona, elektronske pošte in spletnega obrazca. Pacienti pri nas po operaciji opravijo tudi kontrolni pregled dan po posegu in drugi pregled približno mesec dni po posegu. Kakovosti in varnosti naših storitev potrjuje ameriška akreditacija joint Commision International. 

Spodbujamo neposredno komunikacijo s pacienti in napotnimi zdravniki. Smo dostopni in veseli vsakega vprašanja in povratne informacije. Vabimo, da se povežete z nami, pri skrbi za vid vaših pacientov. 


Kakšne so možnosti izbire leče pri operaciji sive mrene

mag. Kristina Mikek, dr.med., specialist oftalmologije

Kakšen bo vid po operaciji sive mrene, zavisi od zdravstvenega stanja očesa, pa tudi od leče, ki jo pri operaciji uporabimo. V zadnjem desetletju je prišlo do hitrega razvoja na področju znotrajočesnih leč. Te sedaj omogočajo hkrati z operacijo sive mrene tudi korekcijo morebitnega astigmatizma ter izboljšanje bližinskega vida. Za mnoge lahko to pomeni, da se ob odločitvi za nadstandardno lečo lahko osvobodijo očal za bližino in daljavo. 

Izbiro leče deloma pogojuje tudi stanje očesa, v veliki meri pa zavisi od potreb in pričakovanj posameznika glede vida po operaciji. Razlikujemo tri skupine očesnih leč za operacijo sive mrene:

  • Enožariščne leče se smatrajo kot standardne leče. S takšno lečo pacient po operaciji ostro vidi na daljavo, za bižinski vid in delo na računalniku pa potrebuje očala. 

  • Leče s podaljšano žariščno razdaljo zagotavljajo poleg ostrega vida na daljavo tudi dobro vidno ostrino na srednje razdalje. S takšno lečo je možno delo brez očal na računalniku. Mnogi se za to lečo odločijo, ker z njo lahko brez očal ostro vidijo armaturo med vožnjo. 

  • Multifokalne leče zbirajo svetlobo v treh žariščih in na ta način zagotavljajo brez očal dobro vidno ostrino na bližino, srednje razdalje in daljavo. Pri izbiri takšne leče lahko pacienti brez očal berejo in opravljajo vsa dela, ki zahtevajo dober bližinski vid.

Pomemben del pregleda pred operacijo sive mrene je vedno svetovanje glede najprimernejše leče. Informacije o tem smo strnili v priročniku za operacijo sive mrene, ki je dostopen na naši spletni strani. V kolikor bi želeli tiskane informativne priročnike za vaše paciente, vam jih z veseljem posredujemo. 


Kdaj je zaradi motnjav v vidnem polju nujen pregled pri okulistu

mag. Kristina Mikek, dr.med., specialist oftalmologije

Nenaden pojav motnjav ali bliskov v posameznem očesu je razmeroma pogosta očesna težava s katero se pacienti obračajo na družinskega zdravnika. Največkrat je vzrok za to odstop steklovine. To je starostno pogojeno obolenje, katerega incidenca narašča od 24% pri petdesetletnikih do 87% pri osemdesetletnikih. Težava je, ker gre diferencialno diagnostično lahko pri takšnih simptomih tudi za resnejšo patologijo kot sta raztrganina ali odstop mrežnice. Ta slednja stanja so veliko redkejša, s približno 0,1% tveganjem, a lahko privedejo do izgube vida in jih je potrebno izključiti. Podobne simptome lahko poleg teh povzroča tudi migrena. 

Nekatere klinične značilnosti pa nam lahko pomagajo pri diferenciaciji teh stanj in s tem pri opredelitvi nujnosti oftalmološkega pregleda. Najpogostejši posnemovalec simptomov odstopa steklovine je vizualna aura z ali brez migrene. Pacienti značilno opisujejo vzorce svetlobe, črt ali barv, ki se pomokajo preko vidnega polja. Ta pojav je značilno obojestranski in vključuje zaznavanje barvite svetlobe. Po tem se razlikuje od belih bliskov svetlobe, ki se pojavljajo le v enem očesu pri odstopu steklovine. Bliski svetlobe pri odstopu steklovine so hitri, kratki in se pojavljajo le v perifernem delu vidnega polja. 

Pri 14% pacientov z odstopom steklovine, nastane tudi raztrganina mrežnice in 33% do 46% teh raztrganin napreduje v odstop mrežnice, ki je akutno ogrožujoče zdravstveno stanje , saj lahko vodi v izgubo vida. Pacienti s povišanim tveganjem za raztrganino in odstop mrežnice so vsi z visoko kratkovidnostjo, predhodnimi boleznimi mrežnice, družinsko anamnezo odstopov mrežnice, predhodnimi raztrganinami mrežnice, predhodnimi posegi na očesu ali s predhodnimi poškodbami očesa. Opazni izpad dela vidnega polja ali občutek zavese v delu vidnega polja je razmeroma specifičen simptom za odstop mrežnice. Pacienta s takim opisom težave je potrebno tretirati kot pacienta z odstopom mrežnice, dokler ni dokazano drugače. 

Vsi pacienti, kjer je na podlagi simptomov in orientacijske ocene vida sumimo na napredujoč enostranski izpad v vidnem polju ali opazno zmanjšanje vidne ostrine ter vsi, ki sodijo med zgoraj naštete rizične skupine za odstop mrežnice, potrebujejo še isti dan pregled pri oftalmologu. Paciente z novo nastalimi motnjavami in/ali bliskanjem v vidnem polju, ki ne sodijo med rizične skupine za odstop mrežnice in nimajo izpadov v vidnem polju, potrebujejo pregled pri očesnem zdravniku v obdobju enega do dveh tednov. Če se jim v tem obdobju vid nenadoma poslabša ali se jim pojavi izpad v vidnem polju, morajo opraviti pregled pri očesnem zdravniku takoj.

Pacientom je potrebno pojasniti, da akutno zdravljenje odstopa steklovine ni potrebno. Pri običajnem odstopu steklovine je treganje za nastanek steklovine v obdobju 6 tednov od odstopa tudi razmeroma nizko in znaša približno 3,5%. Nenadno povečanje števila motnjav ali občutek slabšanja vida so simptomi, ki nakazujejo na možnost raztrganine mrežnice in prav tako zahtevajo hiter pregled pri očesnem zdravniku.

Povzeto po: This changed my practice, The University of Columbia, Faculty of MedicineOktober

5 mitov o sivi mreni in operaciji sive mrene

Igor Šivec Trampuž, dr.med., specialist oftalmologije

Siva mrena se pojavi samo pri starostnikih

Res je, da se siva mrena najpogosteje pojavi pri starostnikih. Pa vendar se lahko pojavi v vseh življenjskih obdobjih. Nekateri se z njo že rodijo. Tisti, ki so visoko kratkovidni, kadijo, jemljejo določena zdravila (npr. kortikosteroide) in imajo nekatere bolezni (npr. sladkorno bolezen, atopijski dermatitis) jo razvijejo lahko že zelo zgodaj.

Siva mrena mora biti zrela preden se odločimo za operacijo

Včasih je veljalo prepričanje, da mora biti siva mrena dovolj zrela za operacijo. Dandanes se odločimo precej bolj zgodaj za operacijo sive mrene; včasih celo preden se posameznik zave upada vida. Izidi operacij so tako danes mnogo boljši in bolj predvidljivi kot so bili včasih. Trenutna meja za operacijo sive mrene je vidna ostrina 0.7 po Snellenu. Kaj pa če ima posameznik sivo mreno le na enem očesu, obenem pa bi z operacijo enega očesa povzročili veliko razliko v dioptriji med očesoma? V teh primerih je priporočljiva operacija obojestransko ne glede na dober vid boljšega očesa, saj pogosto pacienti ne prenašajo velike razlike v dioptriji med očesoma.

Pred operacijo sive mrene moramo pacientu ukiniti nekatera zdravila

Operacija sive mrene poteka v lokalni anesteziji s pomočjo anestetičnih kapljic. Danes s sodobno tehniko operacije posebna predoperativna priprava pacienta ni potrebna. Ukinitev katerihkoli zdravil tudi ni potrebna, pa naj si bodo to zdravila proti strjevanju krvi, onkološka zdravila ali zdravila za zdravljenje hiperplazije prostate.

Ali je tvegano operirati sivo mreno na obeh očesih v istem dnevu

Sekvenčna obojestranska operacija sive mrene je dokazano varen poseg. To pacientom omogoči hitrejše okrevanje, zmanjša potrebo po številnih pregledih, vožnjah in čakanju zaradi njih. Na ta način v Moreli operiramo približno 45% pacientov. Edini zadržek, ki ga imajo nekateri glede obojestranske operacije je tveganje za obojestranski endoftalmitis (bakterijska znotrjaočesna okužba). Verjetnost pojava endoftalmitisa po operaciji sive mrene je danes približno 1 na 14.352 primerov.

Po operaciji sive mrene nihče nima težav

Tudi po operaciji sive mrene brez zapletov, lahko pride do težav. Daleč najpogostejša pritožba po operaciji je občutek nelagodja v očeh, občutek tujka in bleščavost. Težava se praviloma razreši sama od sebe v nekaj mesecih, pacientom pa lahko pomagamo s tem, da jim predpišemo uporabo kapljic za vlaženje očesa. Ob hitrem poslabšanju vida v zgodnjem pooperativnem obdobju je vedno potrebno opraviti pregled pri oftalmologu.


Zgodnji pojav hipertenzije ali tip 2 diabetesa zvečujeta tveganje za glavkom

(članek povzet po Ophthalmology times, September 2022)

V junijski številki revije Clinical Ophthalmology je bila objavljena zanimiva raziskava o povezavi med hipertenzijo in tip 2 diabetesom ter tveganjem za nastanek primarnega glavkoma z odprtim zakotjem. To očesno obolenje zaradi odsotnosti zgodnjih simptomov še vedno pri mnogih ostaja neodkrito vse dokler niso prisotni že nepopravljivi izpadi v vidnem polju.

Primarni glavkom z odprtim zakotjem je kronično napredujoče obolenje. Povzroča nepopravljivo okvaro očesnega ozadja, ki se značilno prične v perifernem delu. Pacienti dolgo ne opazijo sprememb v vidu, saj se izpad vidnega polja širi iz perifernega dela proti centru. Še vedno se zato dogaja, da se diagnoza postavi razmeroma pozno, ko je prizadet tudi že centralni vid. Pravočasna uvedba zdravljenja omogoča popolno ohranitev vida, zato je zgodnja spoznava tega obolenja še toliko bolj pomembna.

Objavljena raziskava je dokazala, da pojav hipertenzije ali tip 2 diabetesa pri zgodnji starosti pomembno zvečuje tveganje za nastanek primarnega glavkoma z odprtim zakotjem. Povedano drugače, prej ko posameznik zboli za hipertenzijo ali tip 2 diabetesom, bolj je verjetno, da se bo pri njem razvil tudi primarni glavkom z odprtim zakotjem.

Na podlagi izsledkov raziskave svetujejo, da se tudi hipertenzijo in top 2 diabetes doda med dejavnike tveganja, v primeru katerih se svetuje redno preventino spremljanje očesnega tlaka zaradi višjega tveganja za nastanek glavkoma.


Kaj pacientom svetovati pri težavah s suhimi očmi

Mag. Kristina Mikek, dr.med., specialist oftalmologije

Sindrom suhega očesa je eno najpogostejših očesnih obolenj. Prevalenca v populaciji znaša po različnih podatkih med 10% do 35%. Težave so posebej pogoste po 40. letu starosti in se z leti običajno stopnjujejo. Simptomi suhih oči lahko nastopijo zaradi zmanjšane produkcije ali prekomernega odtekanja solz ter zaradi spremenjene sestave solz. Zelo pogosto se ti dejavniki med seboj prepletajo. Značilno pacienti opisujejo občutek tujka v očesu, rezanja, lahko občutek razdraženih vek, pogosto utrujenih oči, nekaterim se zaradi bolečin in razdraženosti pojavljajo napadi prekomenega solzenja.

Raziskave kažejo, da je eden pomembnejših dejavnikov pri nastanku težav suhih oči disfunkcija Meibomovih žlez. Gre za žleze na notranji površini vek, z izvodili ob robovih vek. Tvorijo oljno sestavino solznega filma, ki z zmanjševanjem površinske napetosti skrbi za enakomerno razporejanje po celotni površini očesa ter preprečuje prehitro izhlapevanje solznega filma. Bakterije kožne flore ter obloge na koži pogosto povzročijo vnetje teh žlez in mašenje njihovih izvodil. Sčasoma to privede do kroničnih vnetnih sprememb s propadanjem Meibomovih žlez.

Prvi korak pri zdravljenju težav suhih oči je poudarjena skrb za higieno kožne površine vek. Poleg vsakodnevnega izpiranja vek z mlačno vodo, si je možno učinkovito pomagati s higienskimi krpicami, ki so namenjene čiščenju in dezinfekciji vek pri težavah s suhimi očmi. Pomembno je tudi izogibanje vsem dejavnikom, ki lahko težave zaradi suhih oči še stopnjujejo. V prvi vrsti sta to kajenje in uživanje alkoholnih pijač. Izrazitejše težave zaradi suhih oči so lahko tudi posledica pogostega zadrževanja v prašnih prostorih, izpostavljanja vetrovnemu hladnemu vremenu, dolgotrajno neprekinjeno delo z računalnikom in nenazadnje tudi prepogosta uporaba kontaktnih leč. Pomembno lahko vplivamo na sestavo solz tudi z uravnoteženo prehrano z zadostno vsebnostjo omega maščobnih kislin in vitaminov. Več nedavno objavljenih raziskav ugotavlja tudi pozitivni vpliv uživanja probiotikov na sestavo solz in blaženje težav suhih oči.

Novo in zelo uspešno zdravljenje kroničnih težav suhih oči predstavlja terapija Optilight. Temelji na obsevanju kožnih predelov vek z impulzi visoko energijske svetlobe. Deluje preko treh vzporednih mehanizmov. Z intenzivnim segrevanjem tkiva v globini mehča in utekočini maščobne strdke v žleznih izvodilih, ki ovirajo izločanje žlez. Energija svetlobe uničuje kožno bakterijsko floro in pršico Demodex, ki je pogost vzrok kroničnega vnetja Meibomovih žlez. Tretji učinek visoko energijske svetlobe je stimulacija tvorbe kolagena in elastana, kar zagotavlja obnovo kronično spremenjenega podkožja in kože vek. Terapija Optilight svetujemo pacientom z disfunkcijo Meibomovih žlez in kroničnimi simptomi suhega očesa. Pri večini lahko s štirimi ponovitvami dosežemo trajno odpravo oziroma ublažitev težav zaradi suhih oči.


Od 1. septembra krajše čakanje na operacijo sive mrene

Novo sprejeti zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema od 1. Septembra dalje uvaja plačilo vseh storitev po realizaciji. Pacienti lahko sedaj končno pridejo do zdravstvenih storitev v razumnem času.

Z namenom čim hitrejšega skrajšanja čakalnih vrst, smo v Moreli že sprejeli ustrezne organizacijske ukrepe. Povečali smo število tedensko izvedenih operacij. Računamo, da bomo čakalno dobo za operacijo sive mrene v kratkem skrajšali na mesec dni. Prav tako si prizadevamo, da skrajšamo čakalno dobo za redne koncesijske preglede.

Za paciente smo preprosto dostopni. Poleg običajnega enaročanja ponujamo možnost prijave za storitve na naši spletni strani morela.si in preko telefona na številki 01 510 2340.