Nazaj

5 nasvetov, kako se izogniti poletnim vnetjem oči

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

13821-2 min21. 06. 2022

ječmensuhe očivnetja

Poleti so zaradi visokih temperatur, sonca, vetra in tudi morja oči bolj izpostavljene obremenjujočim vplivom okolja, ki lahko privedejo do pojava različnih vnetij. Ta se lahko razvijejo kot reakcija očesne veznice ali tudi roženice na prekomerno izpostavljenost UV žarkom, pa tudi zaradi različnih bakterijskih in virusnih vnetij. Nekatera od teh vnetij lahko hitro napredujejo in povzročijo trajno okvaro vida. Še posebej poleti torej velja, da je ob vsakem nenadnem pojavu pordelih oči potrebno opraviti pregled pri očesnem zdravniku. Da to ne bo potrebno, lahko sami učinkovito poskrbite z naslednjimi nasveti.  

  1. Skrbite za zaščito oči pred UV žarki. Ta nasvet se stalno ponavlja, a mnogi na to še vedno pozabljajo. Moč UV žarkov je na morju zaradi odboja od vode veliko večja, podobno je tudi v visokogorju. Že krajša prekomerna izpostavljenost soncu lahko privede do vnetja očesne veznice s pordelostjo oči in solzenjem ter občutkom draženja.   

  2. Skrbite za higieno rok in pogosto razkužujte roke ob stiku z drugimi. Virusni konjunktivitis je značilna poletna očesna bolezen, ki se prenaša s stikom, ponavadi z okuženimi rokami preko dotikanja istih predmetov z nekom, ki že ima okužbo. Virus vnesemo v oko z dotikanjem oči oziroma kože okoli oči.   

  3. Pri kopanju ne uporabljajte kontaktnih leč oziroma jih ob stiku z vodo vedno zavrzite. Če med plavanjem s kontaktnimi lečami pride v oči voda, se lahko pod lečo začnejo razmnoževati bakterije. To lahko povzroči nastanek hudih vnetij roženice, zaradi katerih lahko pride do trajne okvare vida.   

  4. Skrbite za higieno kože okoli oči. Vsak dan si predele okoli oči umijte z blagim milom in obilno izperite z vodo. Na koži se poleti zaradi potenja nabira več bakterij in to lahko sproži nastanek ječmena, vnetja žlez lojnic na robu vek.   

  5. Pri dolgotrajnem zadrževanju na vetru in soncu uporabljajte umetne solze za dodatno vlaženje očesne površine. V poletnem ozračju se površina očesa veliko hitreje izsušuje. To lahko povzroča draženje oči, občutek tujka v očeh in pekoče bolečine. Še posebej so temu podvrženi vsi, ki uporabljajo kontaktne leče.